На Перперикон откриха уникални олтари за кървави жертвоприношения от Тракийската и Римската епоха

Поредно потвърждение за изключителното значение на Перперикон в древността излезе на бял свят при мащабната археологическа кампания, която екипът на проф. Николай Овчаров провежда вече втори месец на свещения връх. Както е известно Перперикон е сред петте приоритетни археологически обекта, финансирани целево от държавата с цел развитието на културно-историческия туризъм и респективно – икономиката в няколко области на България. Проучванията ще продължат още два месеца до началото на ноември и изненадите непърва предстоят.

Каменни олтари се откриват не за пръв път на Перперикон. Често ги наричат „шарапани“ от турската дума за „вино“. В миналото се смяташе, че всички те са били каменни преси, в които се е правело свещено вино в чест на тракийския Дионис.

Това е сигурен факт и наистина прочутият винено-огнен обряд е извършван на Перперикон, където се е намирал главният олтар на този бог. Ще припомня, че там е било най-голямото светилище на Дионис, известно в целия цивилизован свят през Античността. Но наред с обредите с вино, на Перперикон са правени и кървави жертвоприношения.

Най-големият специалист по римска археология у нас доц. д-р Здравко Димитров доказа, че в Двореца-светилище е имало храм на източния бог Митра, където в негова чест са принасяни в жертва бикове. Кървави жертви са принасяни и в Храма на Тракийския конник, където край глинения олтар бяха намерени дупките за връзването на кози и овце.

Ето че сега се попада на още два изсечени в скалите олтари, които са свързани с принасянето на жертви. Те представляват каменни басейни с отвори, от които е изтичала кръвта на убитото животно. Тя преминавала през цяла система от каналчета, за да бъде събрана в по-малки басейни. Олтарите са издялани много добре и са издигнати над скалния масив, за да бъдат видими отвсякъде. Според откритите находки те датират още отпреди новата ера, но са използвани и в римския период на града.

Знае се много малко за начина, по който са вършени жертвоприношенията при траките. Много повече е известно за правенето на кървави жертви при римляните, което е бил един от главните им религиозни ритуали. Жреците подготвяли много внимателно жертвените животни – обикновено по-дребни – кози, агнета или млади телета. Кулминацията идвала, когато жрецът убивал жертвата с брадва или жертвен чук, а гърлото прерязвал с жертвен нож. Кръвта събирали в чаши или малки басейни, смесвали я с вино и сол и я изливали върху и около олтара. Убитото животно поставяли на него, поливали го с вино и поръсвали с тамян. След това трупът бил разрязван и вътрешностите - изваждани с дълги ножове, за да бъдат прегледани от гадателите.

Именно по такъв са извършвани кървавите жертвоприношения и на Перперикон, поне през римския период в съществуването му. Археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров се надяват, че до края на сезона ще имат още интересна информация за уникалната Area Sacra – зоната с храмове, появила се през вековете в Южния квартал на свещения град.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"