На плажа в Аспарухово: Откриват Международния кинофестивал за късометражни филми „Карантината“

В пет вечери край вълните зрителите ще слушат авторска музика на живо и ще видят 44 ленти 

Десето издание на Международния кинофестивал за късометражни филми „Карантината“ започва тази вечер от 20 часа на плажа пред рибарското селище във варненския кв. Аспарухово. В пет поредни вечери при вход свободен зрителите ще видят 44 ленти от 18 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация. Прожекциите започват в 21 часа, а час по-рано ще има сетове с авторска музика на живо от съвременни български групи - Georgi Iliev - Mista Future, Funkaround, Cafe, Rum & Accordeon, Hypehive и  IvelTrio.

Голяма част от филмите на фестивала ще бъдат излъчени за първи път във Варна и ще са премиери за България, съобщиха организаторите от Школа „Дедал“. В селекцията са включени ленти от Австралия, Тайван, Чили, Исландия, Хонг Конг, както и европейски продукции от Франция, Италия Великобритания и България. Част от тях са участвали в престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Локарно, Торонто и Сънданс.   

По традиция организаторите осигуряват безплатен транспорт до фестивалната сцена край морето. Тръгването е от Археологическия музей в интервала 18,30-20 часа, а връщането от рибарското селище – от 22,45 до 23,30 часа. Показаните ленти са с български субтитри, адаптирани за англоговоряща публика.

Провокирайки културен обмен между съвременни артисти от цял ​​свят и местните жители, устойчиво във времето превръщаме рибарското селище в зона за култура и изкуство, като опазваме рибарско селище "Карантината", начина на живот на рибарите и техния поминък, допълват организаторите, които от 16 г. работят безвъзмездно в полза на образованието на младите, опазването на околната среда и припознаването на доброволчеството като начин на живот.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"