На фест във Варна направиха Никулденска риба-торта

Махнете гръбнака на шарана и миризмата на тиня изчезва. Този безценен съвет дадоха топ кулинари от журито на благотворителния фестивал за Никулден, който се откри срещу празника в емблематичния Юнашки салон на Варна. 17 представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес от Североизтока, възпитаници на колежи и професионални гимназии се включиха в надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо.

Традиционната никулденска риба приготвена поне по 17 различни начина преобладаваше, но точките обра шаран-торта, приготвен от майстори сладкари. Визията й изобщо не издаваше, че е сладко изкушение, приготвено от шоколад, ядки и плодове и гарнирано със сладък лук. На същия щанд имаше и полезна бутикова торта, приготвена без грам захар. Колежаните по туризъм се изявиха с херинга с пюре от тиква, както и с октопод на грил със сос от авокадо.

Млади готвачи, между които майстор от Корея, аранжираха ветроход, а на палубата му наредиха изобилие от суши.Общинари от Шумен изненадаха с блюдо с терин- панагасиус със спанак и кюфтета от риба.Кулинарните умения се оценяват от шеф Иван Манчев, Петър Йоргов-председател на Българската асоциация за кулинарна култура и Веселин Шарков, кулинарен спец. Всяко ястие се оценява първо по вкус, след това по визията му, каза шеф Манчев. Неговата рецепта за приготвяне на Никулденски шаран е с доматен сос, босилек, маслини и малко чесън-може пържен или запечен.

Традиционният кулинарен фестивал във Варна се организира от общината и от Варненската туристическа камара под мотото "Да споделим Никулден". Събраните средства от продажбата на изложените кулинарни творби отиват за подпомагане на дома за стари хора "Гергана" във Варна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"