Набират желаещи за Доброволното формирование във Велико Търново

За броени дни са се отзовали трима ентусиасти

Община Велико Търново има нужда от сериозно попълнение на Доброволното формирование за овладяване на бедствия. Това обяви зам.кметът Мариела Цонева.

"Преди седмица стартира кампания, популяризираща дейността на формированието и възможностите за развитие и утвърждаване на доброволците, които ще се включат в каузата. Акцията по набиране на желаещи да се включат в отряда ще продължи до 30 август", информира Цонева.

По думите на Иван Петров, който е отговорник за структурата доброволното формирование към община Велико Търново е създадено с решение на Общинския съвет от 2012 г.

"Първоначално капацитетът му бе 45 души, които да бъдат позиционирани в общинския център и още няколко населени места като Килифарево, Шемшево, Пчелище, Ресен. Сега капацитетът му е ограничен до 30 души, а в момента наличните доброволци са едва шестима. Повечето от тях са жени", уточни Иван Петров.

Сред тях има инженери, юристи, учители и дори 80-годишен пенсионер. Още  в първите дни от обявяването на кампанията за набиране на доброволци са заявили желание трима души. Обадила се е жена, която е медицински фелдшер в Центъра за Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица, и двама мъже, с които предстои да се проведе беседа.

"След първоначалното одобрение и сформирането на групата ще се състои двуседмично обучение, свързано с пожарогасенето и справянето с извънредни ситуации на терен, както и с оказването на първа долекарска помощ. Това ще се случи със съдействието на БЧК", обясни главен инспектор инж. Пламен Иванов от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той посочи още, че кандидатите за доброволните формирования към общините от 16 до 18 годишна възраст получават богата теоретична подготовка, която им дава приоритет при кандидатстването за пожарникари.

"Такъв е случаят с млад човек от Полски Тръмбеш, който премина обучителния курс, членува в отряда след навършване на 18 години, а отскоро е част от екипа на РД ПБЗН. Една от най-силните доброволчески организации във Великотърновска област е в свищовското село Овча Могила, чийто отряд дава дежурства и разполага с пожарна. С наличната техника оказва помощ при кризисни ситуации в отдалечения район", сподели гл.инспектор Иванов.

Мирела Цонева поясни, че издръжката на доброволците е делегирана държавна дейност, което дава допълнителен стимул на желаещите.

"Те получават индивидуално защитно облекло и пособия, както и възнаграждение при участието в обученията и спасителните дейности. Търсим подходящи помещения за обучения на доброволците", каза Цонева.

Тя увери, че в общината се изпълняват всички предписания, издадени в заповедта на Областния управител за спазване на противопожарните мерки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"