Над 150 изчезнали в пожарите в Калифорния (ИНФОГРАФИКА)

Жертвите на огнената стихия се увеличиха до най-малко 17

Най-малко 17 станаха жертвите на пожарите в Северна Калифорния и броят им може да нарасне, тъй като над 150 души са в неизвестност, съобщи Би Би Си.

Повече от 25 000 души са напуснали домовете си в седем окръга северно от Сан Франциско. Пламъците са унищожили над 2000 сгради и са нанесли тежки поражения на жизненоважната за района винарска промишленост.

Бързо разпространяващият се огън обхванал гъстонаселени квартали, принуждавайки жителите им да напуснат домовете си посред нощ, като мнозина не са успели да вземат нищо със себе си.

Най-много са жертвите в окръг Сонома - 11, там най-малко 155 души се водят в неизвестност, но властите смятат, че големият брой може да се дължи на хаотичната евакуация. В съседния окръг Напа са загинали 100-годишния Чарлз Рипи и 98-годишната му съпруга Сара.

С бушуващите пожари се борят няколкостотин пожарникари. Силните ветрове, които разпалваха 17 големи огнища, обхванали 260 000 декара, са отслабнали и влажността се е увеличила, подпомагайки гасенето.

Най-малко 4 винарски имения са напълно или в голямата си част унищожени, а по други 9 са съобщили за щети по сгради или лозя. Над 91 000 домакинства и офиса са без ток. Обявено е извънредно положение в Сонома, Напа и още 5 окръга.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"