Над 350 ученици се състезават в Пловдив на Панорамата на професионалното образование

Над 350 ученици от цяла България се събраха в Пловдив за Панорамата на професионалното образование, която се провежда в петък и събота в Международния панаир. Организираният от МОН форум показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката и резултатите от дуалната система на обучение. "Работим за развитие на професионалното образование, което да бъде качествено и адекватно на нуждите на пазара. Целта е нашите деца да се реализират в България", заяви зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, която откри деветото издание на най-голямото ученическо състезание за професии у нас.

На него се представят най-добрите, които са се класирали на водещи места на регионално ниво. Учениците демонстрират своите знания и умения в 11 професии и категория "Най-добра бизнес идея". Най-атрактивна е надпреварата в разделите за озеленяване, цветарство, фризьорство, грим, мода. Озеленителите и цветарите изработват букети за абитуриентски бал и аранжират кошници. Фризьорите правят прическа, съчетаваща класика и авангард, на тема "Цветя", която е основна и за младите модни дизайнери, а гримьорите творят на тема "Цветно". Бъдещите мебелисти пък представят колекции от среден и висок клас и дърворезба.

В състезанието за най-добър млад строител се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки. Надпреварата по приложна електроника "Мога и зная как" е за монтьори на електронна техника и компютърни системи. В надпреварата за най-добър млад готвач се оценява качеството на ястия от българската кухня и тяхното презентиране. То се допълва от уменията на сервитьорите да подредят трапезата и да поднесат храната. Участниците в конкурса "Най-добър млад хлебар-сладкар" правят хляб със семена и торта "Гараш".

Панорамата на професионалното образование допринася за реализацията на младите хора и създава активни връзки между тях и работодателите.

Мост между училището и бизнеса ще е и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ, където гимназисти демонстрират мениджърски и експертни умения. 130 учебни предприятия от пет държави ще участват в 20-ото издание на 27 и 28 април в Международен панаир Пловдив.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"