Над 6% стига инфлацията до края на 2021 г.

Проучване на КНСБ

2,3 млн. българи ще мръзнат

Инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%, но при бедните домакинства тя ще се почувства с по-високи нива, поради нарастването на цените на стоките от първа необходимост, които имат висок разходен дял в семейния бюджет. Това се казва в проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

То отчита, че за година има ръст в цената на олиото от 43%, 10% на брашното и картофите, 8% при яйцата и по 2 и 3 на сто при цените на млякото и сиренето. “Над 20 на сто са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици, с около 30 процента са поскъпнали прасковите и дините”, обясни ръководителят на института Росица Макелова.

На годишна база хлябът е поскъпнал с около 5,5 на сто. Според КНСБ повишаването на цените на производител в промишлеността достига до 17.9% през месец август, което говори само едно - очаквано поскъпване и на продуктите в потребителската кошница.

Същевременно годишният ръст при горивата вече осезаемо се усеща от домакинствата в страната - бензинът и дизелът са с около 30% по-скъпи, а иначе икономичният пропан-бутан е с 51,7% по-скъп спрямо септември 2020 г. Според експертни анализи цената на петрола ще надхвърли 100 долара за барел при по-студена от обичайната зима в Европа. Оттук можем да очакваме нови рекордни цени и на българския пазар на горивата, прогнозират от института.

“Нашите очаквания са за двуцифрено нарастване на цените на топлоенергията от 1 януари 2022 г. за битовите потребители. Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"