Над 7000 души от цял свят посетиха Дефиле "Вино и гурме" в Старинен Пловдив

При изключително голям интерес през уикенда в Пловдив премина тазгодишното издание на Дефиле "Вино и гурме". Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град, а въпреки лошото време покрай Гергьовден организаторите регистрираха рекорден брой посетители на събитието - над 7000 души. Организирани групи туристи от Франция, Англия, САЩ, Китай, Холандия, Гърция, Турция и други държава, както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари и 19 родни винопроизводители.

Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният интерес бе към гурме изкушенията на водещите Шеф готвачи от Пловдив и региона, които създадоха специално за "Вино и гурме" над 300 кулинарни комбинации с 50 от представените вина.

Посетителите проявиха най-голям интерес към вината на "Роуз кьоше", следвани от "Мелвино" и винарска изба "Санта Мария", стана ясно от броя на продадените жетони. Международното жури от експерти бе изключително затруднено да отличи победители поради високото ниво на всички представени комбинации на вино и гурме. Затова бяха дадени две първи места - на "Розе Тодоров 2016" в комбинация с бонбон от 3 вида сирена, изготвен от ресторант "Филипополис", и на "Шардоне Барел Ферментид 2016" на винарска изба "Страцин", комбинирано с домашно краве сирене със сладко от смокини, произведение на ресторант "Фотоклуб".

Председателят на комисията и зам.-ректор на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева отбеляза изключително високото ниво на представяне на всички участници и най-вече на ресторантьорите и кетъринг фирмите. Това бе причината да бъдат присъдени четири втори и три трети места.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"