Над 80 групи на Сухопътни войски се борят с пожари в цялата страна

"Разполагаме с над 80 групи от по 20 човека с техника. Пръснати сме в цялата страна. Имаме готовност за реакция в рамките на до час". Това съобщи  ген.-майор Деян Дешков, командир на сухопътните войски, по БНР.

Армията се включва активно в гасенето на пожарите в страната. С жива сила и техника военните са на терен в най-горещите точки.

"Към момента сухопътни войски участват основно на две места - село Отец Паисиево и село Воден - около 150 души и 20 единици техника от всякакъв вид.

"С нас са и колегите от ВВС, които имат групи на земята и хеликоптери във въздуха. От днес в борбата с бедствието са включени и двата хеликоптера, предоставени от Чехия. Нашите хеликоптери са три и участват от сутрин до мрак в гасенето. Колегите от ВВС правят и невъзможното и поддържат техниката си. Никога не сме я делили на руска, източна западна, южна или северна. Тя е наша. Ние с това разполагаме. Всичко, което е годно, се използва при поискване", каза ген.-майор Дешков. 

От 12 юли сухопътните войски са участвали с над 800 души и над 190 единици техника в гасенето на пожарите, посочи той.

"Винаги поддържаме и някакъв резерв. Задачите се разпределят от  служители на пожарната, всички останали сме им в помощ. Вятърът е един от най-големите врагове при това бедствие. Най-тежка към момента е ситуацията в Отец Пайсиево. Там имаме над 100 души и около 18 единици техника", каза командирът. 

Той посъветва хората да се съобразяват с атмосферните условия и да избягват всякакви предпоставки за създаване на искри. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"