Над 80% от изборните протоколи са сгрешени

Бонусът от 25 лв. за СИК-ове отличници не помогна

От 500 секции в Благоевград само в 30 няма грешки

Не подкрепям никого с гласове за почти цяла парламентарна група

Над 80 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии са били сгрешени, показа репортерска проверка на “Труд news” в страната.

Председателят на столичната районна комисия Полина Витанова, коментира че грешките са били предимно при събирането на гласовете от машинния и хартиения вот.

“Не разбирам защо за пореден път указанията на ЦИК се изисква да се сборува, след като в Изборния кодекс е казано само, че се вписват резултатите от гласуването”, коментира Витанова. Тя обясни, че всяка грешка при събирането на резултати от двата вида бюлетини води след себе си още пет сгрешени числа.

Шефове на РИК признаха, че дори стимулът от 25 лв. за протоколи без грешки не е дал резултат. В Благоевград от 500 секции, бонус ще получат едва 30. Там най-фрапиращите грешки са при прехвърлянето на резултатите от хартиените бюлетини при резултата от машинните.

Благоевградска област се прочу на тези избори със сменени 50% членове на състава на комисиите 48 часа преди вота. Повечето от тях никога не са минавали обучение за работа с протоколи.

Масово пълни с грешки са били протоколите на секционните избирателни комисии в Шуменско. През мен не е минавал протокол без грешка, заяви говорителят на РИК Шумен Надежда Върбева. По нейни наблюдения членовете на СИК са допускали грешки още в самото начало на протокола, където трябва да се впише точният брой избиратели по списък. След това са обърквали и броя на бюлетините в избирателната урна, което също е много елементарно. Вместо този общ брой, някои са посочвали броя на действителните бюлетини. Стигнало се до там, че членовете на РИК и на 7 секционни комисии предприели ново броене на бюлетините, защото тези 7 протокола били с много грешки.

Според Върбева, членовете на СИК не са внимавали по време на обученията. Голяма част от хората пък явно са посещавали лекциите, защото и обученията са били срещу платено присъствие. Оставали за кратко и си тръгвали.

Единствено във Варна от РИК казаха, че допуснатите от секционните избирателни комисии грешки са били чувствително по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори през 2023 г., въпреки че сега вотът бе 2 в 1. Затова обработката на книжата на 655 СИК е приключила в 9 часа сутринта в понеделник.

Председателят на РИК-Варна Велин Жеков каза, че случаите, в които се е наложило членове на СИК да се събират и отново да броят, са били единични.

И този път гласовете “Не подкрепям никого” са почти за една парламентарна група. Така са гласували 63 911 българи.

Професор Михаил Константинов коментира, че този тип протестен вот на практика са гласове, които нямат никакво отношение към изборния процес. Те са извън сметките и не оказва никакво влияние върху резултата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"