Над 81 000 избиратели имат правото на вот в пети Видински избирателен район

Правото си да упражнят своя вот на 27 октомври по избирателни списъци в 5 ти МИР - Видин имат 81 580 граждани. Те трябва да изберат четирима депутати от общо регистрираните 120, от 19 партии и 7 коалиции. Това съобщи днес на пресконференция Даниел Боянов, председател на РИК-Видин. Сформирани са в избирателния район 256 секционни избирателни комисии (СИК) в 11-те общини на областта. От тях три секции са в МБАЛ „Св.Петка“, Дома за възрастни хора в с.Кутово и в ареста на ОДМВР-Видин, където към датата на провеждането на вота се намират повече от 10 задържани.

От всички 256 СИК – 15 са подвижни – в община Видин-6, в Брегово – 3, в община Ружинци-2 и по една подвижна секция в общините – Кула, Ново село, Чупрене и Димово.

Машинно ще може да се гласува в 122 СИК, като машините са разпределени в осем от общините в областта. Най-много машини -92 има в община Видин. В общините -Бойница, Чупрене и Макреш ще се гласува само с книжна бюлетина.

В РИК -Видин са получени всички изборни книжа и заявените 80 000 бюлетини и 224 ролки за машинното гласуване. Всички изборни книжа, вкл. и мобилните устройства са разпределени по секции и в утрешния съботен ден, под полицейска охрана и по график ще бъдат раздадени и транспортирани до СИК. В 256-те СИК са разпределени 79 100 бюлетини и като разерв са оставени 900, уточни председателят на РИК-Видин.

Днес в късния следобед се очаква в РИК-Видин да пристигнат машините за гласуване и утре заедно с останалите изборни книжа да бъдат транспортирани до секционните комисии.

РИК е създала организация за по-бързото е ефективно приемане на изборните резултати, което ще става във видинската спортна зала „Фестивална“. С цел намаляване времето на предаване и обработка на протоколите в помощ на РИК са назначени допълнително, извън ангажираните служители на Областната и общински администрации, 10 сътрудника.

Председателят на РИК е убеден, че създадената добра организация ще доведе до два пъти съкращаване на времето за обработка на протоколите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"