Над половината работодатели ще вдигат заплати през 2018 г.

Близо 60% от работодателите у нас планират увеличение на заплатите през 2018 г. Това показва проучване сред членовете на БСК. Проучването сочи също, че готовността на работодателите да предоставят коледни бонуси остава непроменена спрямо предходната година. През 2017 г. 79,7% от участвалите в анкетата декларират намерение да зарадват служителите си за Коледа, а през 2016 г. техният процент е бил 78,5. От тях през 2017 г. най-голям е делът (70%) на онези, които предвиждат финансов стимул. 19% от работодателите ще стимулират служителите си чрез фирмени подаръци, 9% - с ваучери за храна/напитки (10%), а 3% - с ваучери за почивка.

От предпочелите финансовия стимул преобладаващата част (62%) предвиждат той да е в размер до 20% от нетното месечно възнаграждение на работниците, а всеки трети работодател (30%) предвиждат бонус в размер до 50% от работните заплати. Останалите 8% от работодателите са решили да отделят бонуси в размер до 75-100% от възнаграждението на работниците. Нито един от анкетираните не възнамерява да дава бонуси, по-големи от една месечна работна заплата.

Една трета от бизнеса не предвижда промяна, а всеки десети работодател все още не решил дали ще променя възнагражденията във фирмата. Никой до този момент не планира намаление.

Проучването отчита умерен оптимизъм у бизнеса за 2018 г., който обаче се помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цените, данъчна и административна тежест.

Основното предизвикателство за бизнеса обаче остава недостигът на работна ръка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"