Наддават за жилища в Силициевата долина

Дават стотици хиляди долари над офертната цена

Причината е изкуственият интелект

Забогатели благодарение на изкуствения интелект хора активизират жилищния пазар в Силициевата долина в Калифорния, САЩ, пише Блумбърг. Огледите на къщи в Сан Хосе за милиони долари привличат значителен интерес и често се стига до продажби на цена, която е със стотици хиляди долари над офертната.

Купувачите разполагат с пари от силното поскъпване на акциите на големите технологични компании, подкрепено от развитието на изкуствения интелект. За много от купувачите това е първият им собствен дом.

Конкуренцията за жилища се засилва, тъй като тенденцията от времето на пандемията за напускане на хора от Северна Калифорния към по-евтини локации в страната, отслабва. Някои технологични компании предприеха мерки служителите им да живеят близо до офиса, за да могат да бъдат в офиса няколко дни от седмицата. Това компенсира последиците на пазара на имоти от съкращаването на хиляди хора в технологичната индустрия. В район, който е известен с оскъдното си предлагане, малък ръст на търсенето може да отприщи офертни войни.

Нито един жилищен пазар в САЩ не е толкова свързан с развитието на технологичната индустрия, колкото Силициевата долина и по-широкия залив на Сан Франциско. Сред 50-те най-големи града в САЩ Сан Хосе е на първо място по най-бърз ръст на цените на жилищата. Там за 61% от новите обяви са сключени договори за по-малко от 14 дни, въпреки че средната цена на предлаганите имоти е 1,3 млн. долара. Акции на компании често съставляват голям дял от възнагражденията на софтуерни инженери и други служители в технологичната област, което обяснява защо те могат да си позволят толкова скъпи домове.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"