Назърбаев се оттегли след 29 години на власт

Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

За последно той бе преизбран през 2015 г. с 97,7%

Дългогодишният президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев изненадващо обяви, че се оттегля от поста си след 29 години начело на богатата на петрол и газ централноазиатската република, без да посочи причини за решението си, предаде Ройтерс.

Назърбаев е последният от бившите съветски лидери, които от разпада на СССР насам все още държат контрола върху страната си, припомнят наблюдатели.

Новината за оттеглянето се оказа неочаквана както за Москва, така и за световните пазари, на които казахстанските държавни облигации загубиха значителна част от стойността си, а рублата отбеляза рязък спад спрямо долара.

Председателят на Съвета на федерацията - горната камара на парламента на Русия, Валентина Матвиенко коментира, че информацията за оставката на Назърбаев е била шокираща за руското държавно ръководство.

Задълженията на държавен глава на Казахстан ще се изпълняват съгласно конституцията на страната от председателя на законодателното събрание Касим-Жомарт Токаев, който ще влезе в сила на правомощията си на 20 март.

През 2015 г. Назърбаев бе преизбран за пореден 5-годишен мандат като президент на Казахстан с 97,7 % от подадените гласове на избирателите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"