Наиб Букеле - феноменът в политиката, който показа, че може просто да се решават проблемите на хората

Наиб Букеле е президентът на Ел Салвадор. Едва на 43 години, той е феномен в политиката и вече цял свят се налага да признае неговия успех. Той доказа, че демокрацията може да работи, ако имаме качествен лидер начело.

Букеле просто действа. Държавата му имаше проблем с престъпността? Построи куп затвори и просто хвърли престъпниците там. Сега няма. Не просто няма, а Ел Салвадор беше лидер по убийства в цял свят, а днес е най-безопасната държава в западното полукълбо. НПО-тата му се изрепчиха за човешки права? Прокара закон за регистрация на чуждестранните агенти и им каза да си гледат работата. Всички очакваха САЩ да унищожат Ел Салвадор след това, но Букеле беше поканен на най-голямата консервативна конференция в Америка и беше основен говорител там. Никой от САЩ не го закача. 

Ел Салвадор имаше проблем с корупцията? Букеле събра целия си кабинет и изненадващо нареди да се правят редовни проверки от прокуратурата на тяхното имущество и всичко, което правят. 

Той просто вижда проблем и го решава. С усмивка и без никакви излишни глупости. Въобще не гледайте, че пишат как бил “авторитарен” лидер или нещо подобно. Зад Букеле стои народът на Ел Салвадор и той няма нищо против да се яви на честни и свободни избори. Просто ги печели.

Прави всичко това с усмивка и лежерна лекота. Сякаш всичко е толкова лесно и просто. Човек се замисля, дали не е наистина толкова лесно и политиците нарочно го усложняват? Ето го Букеле, изглежда като някакъв обикновен човечец, излиза понякога с бейзболна шапка, отива на работа като президент на държавата и решава проблемите ѝ. Всеки от нас се е замислял как просто би искал да стане лидер и да реши всичко, което е очевидно. Ами ако това наистина е възможно?

Поради това Букеле е станал най-големия кошмар на модерните политици. Защото показва, че е въпрос само и единствено на желание и ако политиците желаеха, те можеха да решат проблемите, пред които сме изправени.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"