Десетки вариации на рецептата виждаме по целия свят – от добавено козе мляко до шафран
В Турция десертът е цяло преживяване
В Мексико правят леден сорбе шейк
Има ли някой по света, който да не обича сладолед? Независимо дали е в Азия, Европа, Съединените щати или Южна Америка, със сигурност може да се каже, че замразеното лакомство е любимо удоволствие за всеки и на всяка възраст. В света има стотици рецепти на леденото лакомство, от замразения крем в САЩ до кулфи в Индия, насладете се на вкуса на сладоледа по целия свят чрез нашата обиколка.
Замразен крем в САЩ
Мекият замразен крем е най-търсеният американски сладолед според Брус Вайнщайн, автор на „Най-добрата книга за сладолед“. Замразеният крем е комбинация от мляко, сметана, захар и жълтъци. Той също така обикновено има сгъстител, за да е по-обемен. Кремът много наподобява нашите сладоледи от класическа машина за сладолед, но този в Америка е доста по-плътен от нашия. Що се отнася до вкусовете, американците обикновено имат избор между вкусовете - ванилия или шоколад.
Распадо, Мексико
Распадото е традиционният сладолед в Мексико. Ако му добавите прясно мляко, захар, ванилия и натрошен лед, става вкусно „ескимо“.
Распадото представлява сорбе без алкохол. Рецептата обаче включва традиционни за Мексико плодове или пресни плодови сокове от лайм, ананас, портокал и манго. А класическият вариант се прави само с жълтъци и лед. На много мексикански пазари, продавачите правят смес от распадо, кондензирано мляко, пресни сезонни плодове, захар, ванилия и натрошен лед, наречен „ескимо“. Да си оближеш пръстите.
Джелато, Италия
Джелатото се счита за кулинарния символ на Италия.
Като изключим пастата, джелато се счита за кулинарния символ на Италия. Италианското джелато е с по-ниско съдържание на мазнини от традиционния сладолед и е приготвено с пълномаслено мляко, яйца, захар, като се добавят шоколад, лешник, шам фъстък и страчатела или ванилов сладолед, смесен с парченца шоколад. Това са най-обичаните вкусове от италианците.
Еластичен турски сладолед – дондурма
Сладолед, който не се топи? Да, точно това е дондурмата или турският сладолед.
Сладолед, който не се топи? Да, точно това е дондурмата или турският сладолед. Специалитетът има еластична текстура и е направен от козе мляко, захар и салеп (брашно от грудката на дива орхидея). Също така често има вкус на мастика или смола с аромат на бор, извлечена от мастиково дърво. Да си купиш дондурма е цяло представление. Мъжете, които го продават, носят традиционно турско облекло (аба) и султанска шапка и разтягат, усукват и обръщат сладоледа, докато го поставят във фунийката в ръката ви.
Какигори, Япония
Какигори е японската версия на сладоледа, приготвен от тънки късове лед, които се сиропират.
Какигори е японската версия на сладоледа. Готвачите правят какигори чрез стъргане на много тънки късове лед, докато се превърне в пухкава текстура. След това се добавя сироп към леда с традиционните вкусове на страната зелен чай, ягода, грозде и пъпеш. За завършек към десерта, се добавя кондензирано мляко и се сервира в купа.
Кулфи, Индия
Кулфи е традиционният сладолед в Индия, направен от карамелизирано мляко и овкусен с шафран, натрошени шамфъстъци или бадеми.
Кулфи е традиционният сладолед в Индия, който се прави с подсладено мляко, което се сварява и карамелизира, а крайният резултат е един много сочен сладолед, овкусен с шафран, натрошени шамфъстъци или бадеми. Kulfi също се отличава от другите сладоледи, тъй като обикновено е предварително оформен в дълга форма на конус, замразен и след това сервиран.