Най-голямата банка в Кипър закри 20 000 сметки на руснаци след инвазията в Украйна

Bank of Cyprus, най-голямата банка в Кипър, закри около 20 хиляди сметки, принадлежащи на седем хиляди клиенти с руско гражданство след нахлуването на Русия в Украйна.

През април 2023 г. Bank of Cyprus започна да изпраща известия за закриване на сметки до руски клиенти, защото се страхуваше от британски и американски санкции за обслужване на руснаци. Базираната в Лимасол консултантска компания Main Partner Trust първа съобщи за това, публикувайки в канала си Telegram текста на съответното съобщение, получено от някои руснаци. По-късно тази информация беше потвърдена от източник на Forbes в банковия бранш.

Решението за закриване на руски сметки в Bank of Cyprus беше взето след поредното разширяване на американския SDN списък (списъкът на специално определени граждани и блокирани лица), съобщи Forbes, позовавайки се на кипърската компания Main Partner Trust, която осигурява правни и финансови услуги.

Според Forbes не само Bank of Cyprus, но и други местни банки, като гръцките банки Hellenic Bank и Alpha Bank, започнаха да закриват по-често сметките на руснаци поради страх от санкции.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, "Труд news", Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"