Колкото по-тъмен алкохол консумирате, толкова по-силно ще е главоболието на следващия ден
Хапнете нещо мазно преди да посегнете към чашката
На празника на виното и любовта вероятно много от нас са прекалили с чашките и се сблъскват с обичайните признаци на махмурлука - пулсиращата глава, сухотата в устата, умора и намалена концентрация. Уикендът обаче е далеч и всички, които са имали тежка вечер, а им се налага да са в офиса, може да потърсят спасение в някои от най-популярните методи за справяне с последиците от препиването.
Според специалистите, колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук.
Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката.
Важно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма. Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха.Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук.
Наблегнете на течностите
Топла вода с лимон на гладно гони токсините
Прекаляването с алкохол е своеобразна токсикация на организма. Затова е добре да направим бързо пречистване, включващо повечко течности. Те могат да бъдат супи, сокове, чай или чиста вода. Кафето също дава добри резултати, но не повече от една чаша. Сред другите изпитани методи е айрянът със сол. Най-полезен е методът с вода на гладно. Ако сложите в нея мед и лимон, бързо ще усетите ефекта. След това може да пиете още чиста вода – със стайна температура.
Специалистите съветват:
Наспете се добре
Клин клин избива?
Внимавайте с кафето
Овесени ядки за закуска
Хапвайте сушени плодове