Най-добрият чай за черния дроб

Много хора по света живеят със заболявания, които засягат черния дроб, включително цироза, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, алкохолно чернодробно заболяване, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и хепатит. Всяка година чернодробното заболяване е причина за почти 2 милиона смъртни случая по света, съобщава Healthline .

Рисковите фактори за чернодробно заболяване включват прекомерна консумация на алкохол, висока кръвна захар, затлъстяване, високо кръвно налягане, високи триглицериди и холестерол и др.

Чернодробното заболяване се лекува по различни начини, включително медикаменти, хранителна терапия, промени в начина на живот и дори чернодробна трансплантация.

В допълнение към стандартните лечения, много хора се обръщат към алтернативни терапии, включително билкови добавки, с надеждата да подобрят и защитят здравето на своя черен дроб. Всъщност около 65 процента от хората в Съединените щати и Европа с чернодробно заболяване приемат билкови добавки.

Най-добрият чай за лечение на черния дроб се счита за бял трън (силимарин).

Млечният трън се използва повече от 2000 години за лечение на заболявания на жлъчните пътища и черния дроб и изследванията показват, че той може да има свойства за защита на черния дроб.

Предполага се, че силимаринът, вещество, извлечено от това растение, има силни антиоксидантни ефекти и може да помогне за насърчаване на регенерацията на чернодробните клетки, намаляване на възпалението и може да бъде полезно за тези с чернодробно заболяване. Резултатите от изследвания върху хора обаче са противоречиви.

Например, някои проучвания показват, че приемането на добавка силимарин може да помогне за предпазване от прогресия на чернодробно заболяване, да удължи живота при хора с алкохолна цироза и да подобри цялостното качество на живот при хора с чернодробно заболяване.

Въпреки това, други проучвания показват, че силимаринът не е по-ефективен от лечението с плацебо, което подчертава необходимостта от допълнителни изследвания.

Във всеки случай силимаринът се счита за безопасен и не е свързан с нежелани странични ефекти, дори когато се използва във високи дози.

Други чайове, препоръчвани за хора с чернодробни проблеми, са женшен и зелен чай.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"