Най-известната белуга в света, руският шпионин Хвалдимир, е открит мъртъв

Най-известната белуга в света, Хвалдимир, забелязан за първи път в Норвегия недалеч от руските води, докато носеше колан с устрайство, което предизвика слухове, че може да е шпионин на Москва, беше намерен мъртъв.

Норвежката обществена телевизия NRK съобщи, че тялото на кита е намерено да плава в залива Рисавика в южна Норвегия в събота от баща и син, които са били на риболов.

Белугата, чийто прякор е комбинация от норвежката дума за кит – hval – и първото име на руския президент Владимир Путин, беше извадена от водата с кран и откарана до близкото пристанище, където експерти ще направят аутопсия. 

Морският биолог Себастиан Странд каза пред NRK: „За съжаление намерихме Хвалдимир да се носи в морето. Той почина, но не е ясно каква е причината за смъртта му."

Той добави, че по животното не се виждат големи външни наранявания.

Странд, който наблюдаваше приключенията на Хвалдимир през последните три години от името на базираната в Норвегия организация с нестопанска цел Marine Mind, каза, че е бил дълбоко разчустван от внезапната смърт на кита.

„Това е абсолютно ужасно“, каза Странд. „Той очевидно беше в добро състояние преди дни, така че просто трябва да разберем какво може да се е случило тук.“

4,2-метровият кит с тегло 1225 кг беше забелязан за първи път през април 2019 г. от рибари близо до северния остров Ingøya, недалеч от арктическия град Хамерфест. Той носеше колан и нещо, което изглеждаше като стойка за малка камера и катарама, обозначена с думите „Оборудване Санкт Петербург“.

Това предизвика обвинения, че белугата е „кит шпионин“. Експерти казаха, че е известно, че руският флот е обучавал китове за военни цели.

През годините белугата беше забелязана във водите край няколко норвежки крайбрежни града и бързо стана ясно, че е много опитомена и обича да си играе с хората, пишат от NRK.

Marine Mind каза на сайта си, че Хвалдимир се интересува много от хората и реагира на сигнали с ръце. „Въз основа на тези наблюдения изглежда, че Хвалдимир е пристигнал в Норвегия, като е преминал от руски води, където се предполага, че е бил държан в плен“, се казва в съобщението.

Поради това поведение норвежките медии също така спекулират, че Хвалдимир може да е бил използван като някакъв вид „терапевтичен кит“ в Русия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"