Един от най-красивите български заливи е застрашен от изчезване

Няма кой да ремонтира буните на Болата

Болата край нос Калиакра - единственият български член на Клуба на най-красивите заливи в света, е на път да изчезне, алармира Георги Георгиев, кмет на близкото с. Българево. Строените през 80-те години на миналия век две буни са силно амортизирани и при тежка зима ще рухнат, оставяйки китната местност на волята на морските стихии. 

"От 5-6 г. буните буквално се разпадат. Дори разходките по тях са опасни - зеят железа, откъртени са тетраподи. Преди години зоната бе военна и се правеха козметични ремонти. Сега, въпреки докладите на Геозащита и лицензирана фирма, че съоръженията са в критично състояние, нито една институция не прави нищо", обясни пред "Труд" Георгиев. Според него при силни бури вълните не само доразрушават буните, но трупат и наноси в залива. Преди той е бил  3-4 м дълбок в средата, а сега е едва 1,50 м. Ако защитните съоръжения рухнат, морето ще издърпа пясъка и ще останат само камънаци, притеснени са местните жители. 

Болата е единственият плаж в района и им носи приходи от туризъм. След като стана част от резерват, лете има скандали, тъй като контролните органи глобяват посетителите с коли. Проектът за промяна на статута на Болата отлежава в Министерския съвет от няколко години и още не е вкаран за гледане в парламента, припомни Георгиев. Според него обаче Законът за устройство на Черноморското крайбрежие допуска ремонт на съществуваща инфраструктура в защитени местности. Затова няма законова пречка буните да бъдат стегнати, стига да се намерят воля и средства за спасяване на Болата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"