Най-малко 12 убити при сражение между пакистански войници и ислямистки бойци

Най-малко шестима пакистански войници и шестима ислямистки бойци са били убити в Северозападен Пакистан, близо до границата с Афганистан, се казва в изявление на въоръжените сили на Пакистан, предаде БТА.

Междуведомствената служба за връзки с обществеността на армията каза, че подполковникът, който командвал войниците, също е бил убит в снощното сражение в провинция Хайбер-Пахтунхва.

В миналото районът е бил крепост на ислямистки бойци, свързани с Ал Каида и афганистанските талибани.

"Силите за сигурност на Пакистан са решени да изкоренят заплахата от тероризъм и подобни жертви на нашите смели войници допълнително укрепват решимостта ни", заяви армейската пресслужба.

Насилието в Пакистан, за което са отговорни пакистанските талибани, които са различни от талибаните в Афганистан, е нараснало три пъти, откакто афганистанската ислямистка групировка превзе Кабул през 2021 г, отбелязва ДПА.

Министерството на вътрешните работи на Пакистан каза, че само през 2023 година 930 души, предимно служители на силите за сигурност, са били убити при терористични актове, а около 2000 души са били ранени.

През годините около 80 000 пакистанци са били убити в резултат на насилието, извършвано от пакистанските талибани, които се стремят да свалят правителството и да наложат строг режим на ислямски закони, подобен на този в Афганистан.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"