Най-малко 39 загинаха при пожар в мигрантски център на границата между САЩ и Мексико

Най-малко 39 души загинаха в понеделник при пожар в центъра за миграционни услуги в мексиканския град Сиудад Хуарес, съобщава вестник El País. В центъра, разположен на международния мост Стантън-Лердо, който свързва Сиудад Хуарес с Ел Пасо, Тексас, има десетки задържани мигранти, предимно от Венецуела.

Вестник Excelsior съобщава още, че около 100 души са пострадали от наранявания и интоксикация, някои от тях са в критично състояние.

Произходът на пожара все още не е известен, но свидетели разказаха пред местни медии, че е започнал в района, където са държани мигрантите и някои от тях са били в капан. Присъствието на мигранти в района се засили тази година, след като Съединените щати обявиха нови мерки, включително незабавно депортиране на мигранти от Хаити, Венецуела, Никарагуа и Куба, които пристигат по суша.

Регионът преживява рекорден миграционен поток, като 2,76 милиона имигранти без документи са задържани на границата между САЩ и Мексико през фискалната 2022 г. и според данни на Международната организация по миграция миграционният поток се е увеличил с 8% на мексиканска територия.

Властите не са издали официално изявление за инцидента, така че се очаква президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор да докладва за случая на сутрешната си пресконференция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"