Най-ужасните археологическите находки

Религиозни вярвания и жестоки ритуали често причинявали смъртта на древните хора

Учените редовно попадат на мумии, разкриващи брутални тайни от миналото

За хора със слаби нерви няма място в археологията, тъй като от земните недра излизат не само битови предмети и накити, но и останки от хора. Понякога техните погребения не са обикновени, а често пъти изглеждат много зловещо. 

При разкопките на египетския град Тел-ал-Даба, са открити четири ями с човешки скелети, на които липсва... дясната ръка. В друга яма са намерени само китките от липсващите ръце. Според историците, намерените скелети, са на пленени войни, а ръцете им са отсечени, за да получат възнаграждение в Отвъдното!

Замразени деца

„Капакоча“ е ритуал характерен сред племената на инките. Избирали най-красивите деца, които изпращали на върха на Андите. Там те трябвало да измръзнат до смърт, в угода на боговете. Към извършването на ритуала се прибягвало във връзка с някои важни събития, за успокояване на стихиите, или по заповед на племенния вожд, ако той прецени по някаква причина, че ритуалът трябва да се извърши. Родителите на избраните се утешавали от факта, че жертвеното дете ще се превърне в божество и ще бъде безсмъртно. Място с такива жертви е открито през 1999 г. близо до вулкана Люляйляко (това е на границата между Чили и Аржентина). 
Археолозите, водени от Йохан Райнхард, откриват крипта, входът към която е покрит с огромен камък. Когато го избутват настрани пред очите на учените се разкрива ужасяваща гледка, замръзнала от векове. Виждат три мумифицирани фигури на деца, починали от студ. Около тях прилежно са подредени церемониални предмети, запазени в перфектно състояние.

Каналните бебета

Това се случва през 1988г. Това, което археолозите откриват много прилича на сцена от най-страшните филми на ужасите. Учените разкопават древна канализационна система, датираща от времето на Римската империя. Тогава в близост до израелския град Ашкелон работниците откриват нещо като масов гроб, но най-лошото е че съдейки по малките кости, стигат до заключението, че това е погребение на стотици бебета.
Археолозите откриват близо 100 тела и недоумяват защо те са там. По-нататъшно разследване показва, че това са следи от „активността“ на институцията, чиято задача е да унищожи нежеланите бебета. И това е направено с разрешението на римското право.

Канибализъм

1994 г., в тъмните дълбини на пещерите Ел Сидрон (северозападна Испания) археолозите се натъкват на останките на 12 мумифицирани неандерталци. Това е семейство от 6 възрастни, 3-ма младежи и 3 деца. Според изследователя Карлос Лалуес-Фокс, който изучава останките повече от 13 години, хората са убити и изядени. Костите са разделени, за да се извлече костния мозък от тях, всички черепи също са разделени - мозъкът и езиците са извадени. Освен това в пещерата няма следи, които да показват пожар. Това означава, че жертвите са ядени сурови.

Обикновен доисторически геноцид

На свещен планински хребет в Колорадо има следи от древно индийско селище. Това са 22 първобитни жилища, тоест в земята са изкопани дупки, върху които е положен „покрив“ - прости клони. Археолозите са заети да каталогизират укритията, използвани от древните хора, както и техните примитивни инструменти. Изведнъж обаче са изправени пред загадка: едно от жилищата е изпълнено с останките на 33-ма души, нарязани на малки парченца.

В хода на разкопките те установяват, че фрагментите от телата са разпръснати из територията на селището и всеки от хората е нарязан, или по-точно наситнен на поне 450 парчета.

Учените са сигурни, че първоначално на всички жертви са счупени глезените, а след това са нарязани. Независим анализ на получените данни е извършен от учени и той показва, че жертвите не са коренното население на селото, те са от различна етническа група. Това означава, че на откритото от археолозите място е извършен обикновен геноцид или по-скоро това са последиците от него.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"