Най-често купуват апартаменти от 85 кв.м

Младежи предпочитат едностайни за първия си дом

Повечето търсят имот, в който да живеят със семейството си

Предлагането на едностайни е ограничено

Средната площ на купуваните апартаменти в София е 85 кв.м, показват данни на компания за недвижими имоти. Преобладаващата част от купувачите търсят апартамент, в който да живеят със семейството си. Тези хора искат по-голям апартамент, в който да живеят удобно.

На пазара има и купувачи, които искат да придобият имот с инвестиционна цел. Те се насочват предимно към двустайните жилища. Причината за това е, че цената им е по-ниска, което дава възможност за по-бързо възвръщане на направената инвестиция. Освен това за двустайните жилища по-лесно се намират наематели отколкото за по-големите апартаменти.

Едностайни жилища търсят предимно млади хора, със нестабилни доходи. Те са готови да купят малко жилище, за да имат собствен дом. А след години, когато семейството им стане по-голямо, може да пристъпят към покупка на по-голям апартамент. Но делът на едностайните е много малък от общия брой на сключените сделки. Причината за това е, че основните купувачи на имоти са хора с високи доходи, които имат налични пари за сделката или нямат проблем да изплащат банков заем. Тези купувачи предпочитат по-голям имот. Хората с по-ниски доходи също предпочитат по-голям апартамент, но избират крайните квартали, където цените са по-ниски. В България не е много масова практиката човек да сменя имота си през всеки етап от живота – когато е млад и живее сам, когато отглежда децата си и когато децата вече са пораснали и имат свое семейство.

Тъй като търсенето на едностайни жилища не е голямо и предлагането им е ограничено. Строителните предприемачи изграждат жилища според търсенето на купувачите и в новите сгради има предимно по-големи жилища. Най-голямо предлагане на едностайни апартаменти има в столичните квартали „Люлин“ и „Студентски град“. Към имоти в „Люлин“ се насочват предимно купувачи с по-ограничен бюджет за покупка на имот. В „Студентски град“ пък малки жилища купуват хора с инвестиционна цел – да ги дават под наем на студенти. За редица студенти взимането на едностаен апартамент е по-добър вариант от двустаен, заради по-ниския наем. Но дори и при покупка за инвестиция по-търсени са двустайните жилища.

Цените на двустайните апартаменти в София са в много широки граници в зависимост от квартала и конкретните характеристики на имота. Средната цена на двустайните в районите „Оборище“ и „Изток“ е 3100 евро за кв.м, а в „Лозенец“ е над 2800 евро за квадрат. Но има и райони със значително по-ниски цени. Например в „Студентски град“ средната цена е около 1600-1700 евро за кв.м, а в „Люлин“ цените най-често се движат от 1400 евро до 1700 евро за квадрат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"