Наложиха специален режим на 18-годишен убиец заради лошо поведение зад решетките

Осман биел съкилийници, налитал и на надзиратели

18-годишен тийнейджър, осъден за изнасилване и убийство на 77-годишна пенсионерка в Провадия, ще търпи наказанието си при специален, а не при строг режим заради лошо поведение, постанови Варненският окръжен съд. Осман Юсуфов извърши зверството през ноември 2017 г. заедно с брат си Станислав Митков. Тъй като и двамата бяха непълнолетни, присъдите им бяха редуцирани. Осман бе наказан с 8 г. и 8 месеца лишаване от свобода, а батко му – с 10 г.

Първоначално и двамата бяха в поправителния дом към затвора във Враца. Оттам Осман успял да избяга, откраднал и автомобил. Заради агресивното му поведение зад решетките със съдебно определение били отменени зачетените му 125 работни дни. След като навършил пълнолетие, убиецът бил преместен във Варненския затвор. Там отказал да полага труд. Наказан бил 7 пъти, сбил се със съкилийници, посягал и на надзиратели, за което са в ход две нови преписки за саморазправа.

Последната оценка на риска от рецидив се е повишила на 91 точки, което означава, че има голяма вероятност Осман да повтори деянията си. От администрацията на затвора посочиха, че те се характеризират с особен цинизъм, дързост, арогантност, неконтролируема агресивност и създават опасност за живота и здравето на останалите лишени от свобода и служителите от надзорно-охранителния състав. 

Затова магистратите приеха предложението на началника на затвора за изменение на режима на Осман. Заради лошо поведение през юни и брат му Станислав премина от общ на строг режим на изтърпяване на наказанието.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"