НАП ще запечатва обекти само на доказано некоректи търговци

Смекчават правилата след срещи с бизнесаю

Написани са указания

Данъчните ще запечатват магазини и заведения само при сериозни или системни нарушения. От НАП актуализираха указание към служителите си в кои случаи да бъде налагана санкцията „запечатване на търговски обект“.

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на фискалните устройства или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект, пише в указанието. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на констатираното при проверката нарушение, а на база на цялостното данъчно поведение на търговеца и само в случаите на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП има конкретни критерии, които да се имат предвид от данъчните при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта за запечатване трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай.

До незабавно запечатване ще се стига например при нарушения на търговски обекти със сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на касов апарат. Основният довод за това е, че при незабавното запечатване трябва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на търговеца, т.е. извършването на нарушения не трябва да ощетява държавната хазна, но и мерките на НАП не трябва видаги да водят до спиране работата на проверявания магазин или заведение, посочват от приходната агенция.

Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експерти на НАП и най-големите браншови организации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"