Направиха на дреп закона за перките

Заради пари от Брюксел бързали с нормативната база за ветрогенератори в морето

Рибари, хотелиери и еколози предупредиха за катастрофа в няколко сектора

Концесията е за 30 години

Само Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията и депутати от ППДБ, ГЕРБ и ДПС искат перки в морето. Това показа вчерашната кръгла маса в парламента на тема “Енергията от възобновяеми източници в морските пространства”. На нея хотелиери, рибари, експерти, учени от БАН и еколози от неправителствени организации казаха, че няма нужда от подобен закон и че ако бъде приет в гласувания на първо четене вид ще съсипе туризма по Черноморието и ще нанесе необратими вреди върху популацията на рибите. По време на дебатите бе изтъкнато, че нито една институциите, които имат отношение към проблема, не е дала положителна оценка за проектозакона.

Дискусията, която продължи повече от три часа започна със скандал, заради отсъствие на нейния организатор - Ивайло Мирчев от ДБ. Вместо него на кръглата маса като модератор се появи доктор Александър Симидчиев, който отнесе гнева на рибарите и хотелиерите от Варна. Симидчиев дори не е член на енергийната комисия в парламента.

Атанас Карагеоргиев от Съюза на хотелиерите в “Златни пясъци” и “Свети Константин и Елена” коментира, че вносителите обричат целия бранш на гибел. Вятърни паркове има в Северно море, но там няма развит туризъм, отбеляза той. По думите му с 10% намаляват цените на имотите, само като се заговори за перки, а с 50-70%, когато започнат да се строят. Става въпрос за лобистки интереси, категоричен бе Карагеоргиев.

Емил Милев от Сдружение “Черноморски изгрев” предупреди, че ветропарковете в морето ще ограничат риболовните зони с над 20%.

Красимира Катинчарова от екосдружение “Човек - природа - живот” отбеляза, че третото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост зависи от няколко законопроекта и законопроектът за ветрогенераторите в морските пространства е един от тях.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов коментира, че около 250 хиляди души са заети в туризма и предупреди, че перките в морето изправят пред риск този сектор. Вятърните паркове ще бъдат разположени близо до брега, в 6-милната зона, това е по-малко от 12 км. Ако ги разположиш по-навътре в морето, ще струват на инвеститорите много пари, посочи той.

Оттеглете го този опасен и срамен закон, призова Гуцанов.

Коста Стоянов (“Възраждане”) коментира, че на практика перките в морето ще унищожат сектор “Рибарство”. Това е специален закон, който трябваше да бъде внесен от Министерския съвет, а не през народни представители, след като се вземат всички становища, посочи той. Къде са кметовете, местните общности, защо ги няма, попита Стоянов. Този законопроект наистина е лобистки и според нас той трябва да бъде оттеглен, заяви той.

Не очаквайте никой от туристическия бранш да ви подкрепи, а нови избори рано или късно ще има, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Този закон трябва да бъде изтеглен, да седнат всички хора, които са тук, да го напишат заедно, добави той.

Според Калоян Стайков, главен икономист към Института за енергиен мениджмънт, предвидената продължителност на концесионния договор до 30 г. е много голяма, а навсякъде е между 10-12 години. Народното събрание трябва да поиска анализ на приходите и разходите на Фонд “Сигурност на енергийната система” и ангажиментите за следващите години, препоръча той. Стайков добави, че трябва да отпадне текстът, според който регулаторът изготвя прогнозна цена на електроенергията от ветрогенератори на база на европейската енергийна борса.

Според Министерството на туризма трябва да се промени дефиницията за морско пространство, дейността по изграждане на вятърни електроцентрали да е само в приоритетните области, а точката на присъединяване към електропреносната мрежа трябва да е на суша.

Освен това трябва да е гарантирана отговорността на концесионерите за вреди, които евентуално биха причинили при изграждането на ветропарковете.

Инж. Димитър Куманов, сдружение “Балканка”: Законът не е лобистки, той е мафиотски!

Искам да попитам с какви с какви пари Центърът за изследване на демокрацията прави две конференции по темата в Гранд хотел София, а после развеждаха членове на енергийната комисия на парламента по перки из Западна Европа. Това струва много пари, които някой им ги е дал. Те няма да се откажат от този проект.

Идеята е да се направят проекти и след това да се продадат на някой, който да ги построи.

Не разбирам защо Законът за енергия от възобновяеми източници в морските пространства гарантира таван на цената за електроенергията от 160 лв. По тази цена ще бъде сключен договорът за разлика с избрания производител, на когото ще бъде позволено да прави перките в морето.

Всички останали производители на ток от ВЕИ ги развиват по закона за енергия от възобновяеми източници. Там няма предвидени компенсации. Нещо повече, в този закон е записано, че земи и територии, които са публична държавна собственост ще бъдат отдавани по закона за енергетиката с учредено възмездно право на строеж. Това означава, че за да използват те някаква земя публична държавна собственост, ще трябва да плащат на държавата. А на тези в морето им се дава да използват друга публична държавна собственост - и дъното на морето и плажните ивици са изключителна държавна собственост- им се дава не просто без пари, но и държавата ще им плаща за произведения ток.

Законът не е лобистки, той е мафиотски! 

Освен всичко друго българските пенсионери и всички ние ще плащаме за този ток по 160 лева за мегаватчас, докато в Германия плащат по 123 лв. за мегаватчас.

Мартин Владимиров, ЦИД: Ветропарковете в морето ще осигурят 27 000 работни места

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) посочи, че тяхно изследване от 2021 г. показва, че България има огромен потенциал за развитие на вятърна енергия в Черно море и съжали, че до 2040 г. не могат да бъдат построени централи от повече от 3 до 4 гигавата мощности.

Той посочи четири възможни зони за разполагане на вятърни паркове - близко до Шабла, до Варна, до Обзор и дълбоко до българо-турската граница. България е единствената страна в Европейския съюз, която не е предприела действия за развитие на офшорна вятърна енергия, отбеляза Владимиров. Той каза, че потенциалните зони се оценяват на 22 млрд. евро и ще се създадат около 27 хиляди работни места във Варна. Вятърните турбини са разположени на минимум 12 мили от брега и не би трябвало да се виждат от плажа, заяви представителят на Центъра за изследване на демокрацията.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"