Напусна ни големият Милчо Левиев

Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун късно вечерта в петък, съобщи БНР.

Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив.

Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на бигбенда на Българското национално радио.

През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката. Номиниран е два пъти за "Грами".

В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация.

Поклон пред светлата му памет!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"