Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Нарушения в качеството на водата в четири открити и 35 закрити басейна са открили от Столичната регионална здравна инспекция.

Високо съдържание на хлор и епителни клетки във водата в четири открити столични басейна са установили инспекторите от началото на сезона.

"Амониевите йони и нитритите са свързани с използване на басейна не по предназначение. Понякога, когато се ползват от малки деца, те се изпишкват и тези показатели се появяват при лабораторен контрол", обясни Марияна Петрова - главен инспектор в РЗИ, по БНТ.

Същите нарушения са установени и в басейните на закрито. От началото на годината са издадени предписания за лошо качество на водата в 35 от тях. В други 13 басейна са издадени заповеди за временно спиране.

"Има и наличия на отклонения от микробиологичните показатели. В тези случаи имаме издадени заповеди за временно спиране на обектите до отстраняване на нарушенията и съответно имаме глоби за съответните лица", посочи Марияна Петрова .

Освен проверките на Регионалната здравна инспекция, задължение за изследване на водата имат и собствениците на басейни. Пробите се взимат всяка сутрин. Сигнали за замърсяване могат да се подават от граждани на дежурния телефон или на сайта на Регионалната здравна инспекция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"