НАТО осъди навлизането на руски дронове в небето над Румъния и Латвия

Заместник-генералният секретар на НАТО и бивш първи дипломат на Румъния заяви, че военният алианс осъжда нарушаването на румънското въздушно пространство от страна на Русия. Мирча Джеоана написа в X:

„Въпреки че не разполагаме с информация, която да сочи умишлено нападение от страна на Русия срещу съюзници, тези действия са безотговорни и потенциално опасни“. Латвийските военни по подобен начин заявиха, че няма данни Москва или Минск умишлено да са изпратили дрон в страната.

Двама членове на НАТО заявиха, че руски дронове са нарушили въздушното им пространство, тъй като според съобщенията един от тях е прелетял в Румъния по време на нощните атаки срещу съседна Украйна, а друг се е разбил в източна Латвия предишния ден. Един дрон е навлязъл на румънска територия рано в неделя, когато Москва е нанесла удари по „граждански цели и пристанищна инфраструктура“ отвъд Дунав в Украйна, съобщи румънското министерство на отбраната. Букурещ е разположил военни самолети F-16 за наблюдение на въздушното си пространство и е изпратил текстови предупреждения до жителите на два източни региона, добави то. Нямаше незабавни съобщения за жертви или щети. По-късно министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс заяви, че руски дрон е паднал предишния ден близо до град Резекне и вероятно се е отклонил в Латвия от съседна Беларус. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"