Натовска България на мушката на Кремъл

Заради военните кораби на Алианса в Черно море

Москва щяла да предприеме “нужните мерки”

Лавров похвали вицето на Тръмп

Русия ще следи внимателно действията на България и Румъния в Черно море. Това каза в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл ще сметне за заплаха каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море, предвид участието на алианса в конфликта в Украйна, обясни Песков.

“Концентрираното присъствие на военни кораби на НАТО - вземаме под внимание България и Румъния, крайбрежните страни, които са членки на алианса - представлява, особено в настоящата обстановка, допълнителна заплаха за Русия”, каза Песков пред репортери. По думите му Русия е готова да предприеме нужните мерки, за да гарантира сигурността си.

Песков каза това, коментирайки указа на Володимир Зеленски, с който се въвежда в сила новата Стратегия за морска сигурност на Украйна. Основните є цели включват изграждането на военноморските сили и осигуряването на постоянно присъствие на НАТО в Черно море.

Според Зеленски войната е променила баланса на силите в Черноморския регион и руският флот вече няма да доминира там, посочва в тази връзка украинската агенция УНИАН.

Зеленски смята, че стратегията ще консолидира украинските интереси, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите на страната. “Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е способна да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори”, заяви той.

“Престоят на нечерноморските държави в Черно море е строго регламентиран от Конвенцията от Монтрьо - Турция се явява като администратор и изпълнява своите функции съвсем ясно”, коментира в тази връзка Дмитрий Песков.

Говорителят на Кремъл каза още, че обещанието на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на “истински Европейски отбранителен съюз”, демонстрира настроението в Европа за милитаризация и конфронтация.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров вчера похвали кандидата за вицепрезидент на Доналд Тръмп заради позицията му за Украйна, предадоха агенциите.

Джеймс Дейвид Ванс, сенатор от Охайо, подкрепя мира и прекратяването на военната помощ за Украйна, каза Лавров в Ню Йорк в централата на ООН. “Можем само да приветстваме този факт, защото е нужно точно това - да се престане да се помпа Украйна с оръжие. И войната ще приключи. И ще можем да потърсим решение”, отбеляза руският външен министър.

Дипломат номер едно на Москва заяви, че е чул, че сенатор Ванс е за прекратяването на оръжейните доставки за Украйна и че е отдаден на намирането на мирно решение на войната.

Ванс често се обявява срещу предоставяната от САЩ помощ на Киев, като през април гласува против одобрения от Сената законодателен пакет в подкрепа на Украйна в размер на 61 милиарда долара. Само дни преди да избухне войната, Ванс заяви: “Всъщност не ме интересува какво ще се случи с Украйна по един или друг начин”, отбелязва ДПА.

Тръмп, който в понеделник официално беше номиниран за кандидата на Републиканската партия за президентските избори, многократно е казвал, че ще успее да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа, без обаче да уточнява как ще постигне тази цел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"