Науката безпогрешно сочи къде се намира MH370: Откриха ли изчезналия преди десетилетие самолет?

Австралийският учен Винсънт Лайн възобнови интереса към десетилетната мистерия около полет 370 на Малайзийските авиолинии, твърдейки, че е идентифицирал мястото, на което машината се е разбила в Индийския океан.

Лайн, помощник-изследовател в Института за морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания, обяви откритията си в публикация в LinkedIn, озаглавена „Мистерията на MH370, разгадана от науката“, където той очертава това, което според него е окончателното местоположение на изчезналия самолет.

Теорията на учения се съсредоточава върху „дупка“ с дълбочина 20 000 фута в Брокен Ридж, океанско плато в югоизточната част на Индийския океан. Той твърди, че самолетът, който изчезна на 8 март 2014 г., е бил умишлено хвърлен в този отдалечен и неравен подводен терен от неговия пилот Захари Ахмад Шах. Според Лайн, предизвикателният подводен пейзаж на това място, характеризиращ се със стръмни хребети и дълбоки дерета, е осигурил „перфектното скривалище за самолета.

„Тази работа променя разказа за изчезването на MH370“, заяви Лайн, твърдейки, че последните моменти на самолета не са резултат от катастрофа с недостиг на гориво, а по-скоро пресметнато, контролирано убийство. Освен това той твърди, че местоположението на самолета е точно определено от пресичането на дължината на летище Пенанг с траекторията на полета от домашния симулатор на пилота - маршрут, който преди това беше отхвърлен от ФБР и други следователи като "неуместен", каза Лайн.

„Това местоположение трябва да бъде проверено като висок приоритет“, пише Лайн. „Дали ще бъде претърсен или не, зависи от длъжностните лица и компаниите за търсене, но що се отнася до науката, знаем защо предишните търсения са се провалили“, заяви Лайн. Той подчерта, че предишните усилия за търсене не са успели да разгледат тази конкретна област и че "науката безпогрешно сочи къде се намира MH370".

Потенциалното значение на това местоположение беше подчертано от сравнението, направено от Лайн с полет 1549 на U.S. Airways, известен с това, че беше приводнен в река Хъдсън от капитан Чесли „Съли“ Съленбъргър през 2009 г. Лайн предположи, че останките от MH370 ще показват подобни признаци на контролирано приводняване, подкрепяйки теорията си, че самолетът умишлено е бил откаран до мястото, на което е останал завинаги. 

Твърденията на Лайн идват десет години след като MH370 изчезна с 239 пътници и екипаж на борда, докато пътуваше от Куала Лумпур за Пекин. Въпреки изчерпателните усилия за търсене, обхващащи огромна зона от 120 000 квадратни километра в Индийския океан, не бяха открити окончателни останки, което доведе до прекратяване на официалното издирване през 2017 г. Мистерията с изчезването на самолета оттогава е обект на множество теории, но никой не е предоставил убедителни доказателства.

Докато истинността на твърденията на Лайн остава да бъде тествана, неговата теория привлече значително внимание и може да подтикне към по-нататъшно изследване в южната част на Индийския океан. Тъй като търсенето на отговори продължава, мистерията на MH370 остава една от най-трайните енигми в съвременната история на авиацията.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"