„Нахранете“ сърцето, за да работи безотказно

Една супена лъжица зехтин на ден и 2-3 парченца черен шоколад помагат на миокарда

Ябълките прочистват кръвоносните съдове

В средата на 50-те години учените Ансел и Маргарет Кейс, основателите на средиземноморската диета, установяват, че жителите на Франция, Италия, Испания и Гърция страдат по-малко от коронарна болест на сърцето, наднормено тегло, стрес и други заболявания, отколкото американците. Освен това продължителността на живота на жителите на крайбрежните страни е по-висока от тази на техните континентални съседи. Оказва се, че всичко е свързано с храненето и здравословните за сърцето храни.

Риба

Рибата е в основата на “сърдечната” диета. Видове като сьомга, риба тон, скумрия и пъстърва са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са здравословни, за разлика от наситените мазнини в повечето меса. Учени са доказали, че редовната консумация на риба - дори и в малки количества - намалява вероятността от сърдечни пристъпи и инфаркти при жените. Изследвани са около 80 хиляди жени и лекарите са стигнали до извода, че тези, които ядат около 100 грама риба 2-4 пъти седмично, имат с 48% по-нисък риск от пристъпи на коронарна болест.

Зърнени и бобови

Овесени ядки, трици, бобови растения, боб - ползите на тези храни за сърцето са във високото им съдържание на разтворими фибри, които предпазват кръвоносните съдове от вредния холестерол. За да поддържате нормално кръвно налягане, трябва да включите поне една порция зърнени храни в ежедневната си диета. Оризът, овесените ядки и другите зърнени храни трябва да са пълнозърнести.

Зехтин

Зехтинът допълва идеално вкуса на любимите ви ястия. Той е богат на естествени антиоксиданти - мастноразтворимите витамини А и Е, които предпазват сърдечния мускул от свободните радикали. Зехтинът също е склад на незаменими мастни киселини, които помагат на тялото да се бори с излишния холестерол, предотвратявайки развитието на атеросклероза. Поради високата му калоричност (898 ккал на 100 г.) е по-добре да ограничите консумацията му до 1 супена лъжица на ден.

Зеленчуци

Броколите съдържат веществото сулфорапан, което предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Високите концентрации на витамин С и каротеноидите лутеин, зеаксантин и бета-каротин осигуряват добър антиоксидантен ефект, защитавайки клетките на тялото от атаките на свободните радикали и забавяйки стареенето. По-добре е броколите да се готвят на пара.

Чесънът е много полезен продукт за сърцето, тъй като съдържа повече от 70 активни вещества, които имат благоприятен ефект върху миокарда. Изследователи от университета в Алабама са стигнали до заключението, че полисулфидите, съдържащи се в чесъна, се превръщат в сероводород в тялото от червените кръвни клетки, което намалява напрежението в стените на кръвоносните съдове. Това активира притока на кръв и понижава кръвното налягане. А лекари от Аржентина съветват да счукате една скилидка чесън и преди да я добавите към храната, да я оставите да престои около 30 минути. Така всичките є полезни свойства се активират максимално.

Оставете чесъна счукан 30 минути, за да се активират полезните му свойства.

Ядките също са полезни за сърцето храни, особено орехи, кедрови ядки и бадеми. Те съдържат омега-3 мастни киселини, освен това имат много калий и магнезий, витамини В, С, РР. Не забравяйте обаче, че ядките са доста калорични.

Плодове

Плодовете са питателни, здравословни и забавят процеса на стареене. Те съдържат калий, който премахва излишната течност от тялото, подобрява сърдечната дейност и облекчава подуването. Калият е необходим на организма при аритмия и хронична сърдечна недостатъчност. Магнезият, заедно с калия, премахва излишната течност, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Най-полезните плодове за сърцето са ябълките, тъй като са богати на флавоноиди - вещества, необходими за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания, а също така намаляват нивото на “лошия” холестерол в кръвта. Освен това ябълките съдържат фитоелемента кверцетин, който има не само антиоксидантни, но и противовъзпалителни свойства, помага и за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

Сушените кайсии съдържат много калий, който е необходим за ритмичното функциониране на сърцето. Пресните също са полезни.

Нарът съдържа полифеноли, които ефективно понижават кръвното налягане и нивата на холестерола, помагат също за подобряване на кръвообращението и предотвратяват появата на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Препоръчително е нарът да се консумира под формата на прясно изцеден сок без захар. Достатъчни са 150 мл на ден.

Авокадото е известно с това, че регулира метаболизма на холестерола. Този плод е богат на калий, който помага за предотвратяване на инфаркти. Ензимите, съдържащи се в този плод, ускоряват усвояването на витамините, необходими за добрата сърдечна дейност, и предотвратяват дегенерацията на сърдечния мускул. Трябва да ядете авокадото сурово - само така то запазва всички полезни за сърцето вещества.

Шоколад

Шоколадът е страст за тези, които обичат сладкото, но само този, който съдържа най-малко 70% какао, се смята полезен за сърцето. Учени от Лондонския университет са доказали, че редовната консумация на черен шоколад предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове и подобрява количеството и качеството на кръвните клетки, намалявайки риска от развитие на сърдечни заболявания. Флавоноидите, вещества, съдържащи се в какаовите зърна, са отговорни за лечебния ефект. Препоръчва се да се консумират не повече от 25 грама шоколад или 2-3 парченца на ден.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"