Началото на края на наркокартела "Синалоа"

Мексиканският наркобарон Ел Майо бе арестуван в Тексас

Печалба от милиарди долари

Американските власти обявиха в края на миналата седмица, че са задържали Исмаел “Ел Майо” Самбада, един от ръководителите на мексиканския картел “Синалоа”. Според министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас “Синалоа” е най-големият вносител на наркотици на американския пазар.

Защо той е толкова силен?

Картелът е основан през 80-те години в едноименния мексикански щат. Заедно със съседните щати Дуранго и Чиуауа регионът е известен като „златния триъгълник на наркотрафика“.

Ел Майо е смятан за един основателите на картела “Синалоа” и заедно със синовете на Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, е ръководител на организацията.

Основателят на картела Ел Чапо е известен със зрелищните си бягства от затвора.

Медии съобщават, че американските власти са успели да задържат Самбада с измама. Високопоставен член на картела подвел наркобоса да се качи на частен самолет, уж за да инспектира нивите за незаконно отглеждане на наркотици в Мексико. Вместо да лети на юг обаче, самолетът завил на север и кацнал в Ел Пасо, Тексас. Там Ел Майо и синът на Ел Чапо - Хоакин Гусман Лопес - били задържани.

След като американските власти обявяват война на колумбийските картели през 1980-те години, Мексико става центърът на трафика за САЩ. “Синалоа” успява да надделее срещу конкурентите си и да се наложи. Картелът е разделен на четири фракции - едната е подчинена на Ел Майо, а втората на Лос Чапитос - синовете на Ел Чапо. Третата фракция се контролира от брата на Хоакин Гусман - Аурелиано, а четвъртата - от Рафаел Каро Кинтеро, който бе арестуван през 2022 година в Северно Мексико.

“Синалоа” оперира в над 50 държави. Най-сериозният им пазар са САЩ, където картелът контролира по-голямата част от контрабандираните наркотици от Мексико - марихуана, кокаин, хероин, метамфетамини и други. Според различни източници годишната им печалба е между 3 и 39 милиарда долара.

Картелът “Синалоа”, заедно с друга мексиканска престъпна организация - “Халиско”, са смятани за отговорни за нелегалната търговия с фентанил в САЩ. Синтетичният опиоид е болкоуспокояващо, което е между 75 и 100 пъти по-силно от морфина.

(Със съкращения)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дойче веле

Този уебсайт използва "бисквитки"