„Нашенец“ на Мариус Куркински открива фестивала „София моно“

Литературата оживява на театрална сцена в парка на Военна академия

„Боже мой“ на Христо Мутафчиев и „Място, наречено Другаде“ под открито небе

Драматизации по литературни творби на бележити автори

От днес до 27 юли литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" в рамките на фестивал "София Моно".

Тази година програмата на фестивала се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори и ще предложи богата и разнообразна селекция от представления за възрастни и деца. Подбраните спектакли се базират както на класически, така и на модернистични и съвременни текстове. Жанровото разнообразие има за цел да удовлетвори различни зрителски нагласи, вкусове и предпочитания, казват от екипа на фестивала.

Герои на Булгаков, Камю, Чудомир и др. ще оживеят на откритата сцена благодарение на удивителните актьорски превъплъщения на млади таланти като Стефан Додуров и Петър Петров-Перо, и на големи имена на българския театър като Мариус Куркински и Христо Мутафчиев. "София Моно 2024" се организира с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития.

Откриването тази вечер е с “Нашенец” по текстове на Чудомир, с драматизация, режисура, постановка и изпълнение – Мариус Куркински. Той се превъплъщава виртуозно в различни герои на хумориста Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Характерните за автора прозрения за живота и обществото са поднесени находчиво, чрез забавни и същевременно затрогващи истории. Моноспектакълът се основава на някои от най-силните и драматични разкази на Чудомир.

Утре зрителите ще могат да видят „Аз, Сизиф" по "Митът за Сизиф" на Албер Камю. Режисьор и драматург на постановката е Веселка Кунчев, а ролята се изпълнява от Стефан Додуров.

Боряна Братоева и Петър Антонов в “Място, наречено Другаде" .

Сред другите интересни заглавия в програмата са “Място, наречено Другаде" по пиесата на Яна Борисова от режисьора Димитър Коцев-Шошо – на 20 юли. В ролите ще видим две от най-популярните млади имена в момента Боряна Братоева и Петър Антонов. Това е една смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо.

На 25 юли вечерта е запазена за "Боже мой" – хитовият моноспектакъл на Христо Мутафчиев по текст на Теа Денолюбова, вдъхновен от романа "Жажда" на Амели Нотомб. Сценична версия и постановка е на Стоян Радев. "Боже мой" е апел за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява, и вместо да е извор на живот, то служи за оправдание на унищожението. Екипът на спектакъла кани на откровен разговор по най-дълбоката тема, която търси отговори в сърцето и ума на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с ирония и състрадание.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"