Не избраха Бойко Рашков за шеф на комисията за службите (обзор)

След скандали в НС

Да почерпи, предложиха от “Възраждане”

Предложението на ППДБ Бойко Рашков да оглави парламентарната Комисия по контрол над службите за сигурност бе отхвърлено след скандали в парламента.

Рашков заемаше за известно време същия пост в предишното 49-ото НС. Номинацията подкрепиха 37 депутати (ПП-ДБ, трима от БСП, един от ИТН и един независим). “Против” бяха 132 народни представители - от ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ПГ на ДПС, ИТН и трима независими. Седмина се въздържаха. Бившият вътрешен министър трябваше да замени на поста досегашния председател Даниел Митов от ГЕРБ.

Аргументът на ППДБ бе, че въпросната комисия е специфична, а нейните председатели са на ротационен принцип.

Страстите разпали Тошко Йорданов от ИТН, който прочете от трибуната спомените на Евгений Михайлов, записал прословутата реплика на Петър Младенов “Най-добре танковете да дойдат” от 14 декември 1989 г., в които се говори за оказван му натиск да се откаже от показанията си от Бойко Рашков, тогава следовател. В отговор Рашков пък заплаши да съди Йорданов и посочи, че е завършил разследването си с извода, че Младенов е изрекъл тези думи.

Екзотично предложение пък дойде от страна на Любен Дилов от ГЕРБ, който предложи: “Ако Бойко Рашков оглави комисията за контрол над службите за сигурност, защо да не дадем Търговския регистър на Лена Бориславова или комисията по електронното управление на Кирил Петков”.

“Рашков да почерпи”, предложиха пък от “Възраждане”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"