Не може да бъде: Мазни продукти помагат да отслабнем

Авокадо, сьомга и сирене не са табу

Британският диетолог Аби Лангър разказва за храните, които съдържат здравословни мазнини - оказва се, че от тях не се дебелее – напротив, те помагат на отслабването.

Ядките се считат за много висококалоричен продукт и затова според учените дневната порция не трябва да надвишава 18 ядки, което е около 170 калории. Изследванията обаче показват, че хората, които ядат повече ядки, имат по-нисък индекс на телесна маса от тези, които избягват напълно ядките. Учените са доказали, че само 40% от мазнините, съдържащи се в бадемите, се усвояват. Останалите 60% се отделят от тялото, без да имат време да преминат етапите на разцепление и абсорбция. Те засищат, без да са източник на ненужни калории, затова са толкова добри за похапване.

Неотдавнашни проучвания показват, че кокосовото масло може да ускори метаболизма и да помогне да изгорите до 120 допълнителни калории на ден. Ако целта ви е да намалите общия си прием на калории, но не сте готови да пиете една супена лъжица масло на ден, тогава просто се научете да готвите с кокосово, а не с краве масло.

Авокадото е друг продукт, който диетолозите препоръчват да използвате вместо масло. То се състои от мазнини, които са лесно смилаеми, като същевременно съдържа здравословни мазнини, фибри и витамини A, B, C, D, E, K и P. Хората с наднормено тегло, които ядат половин авокадо за обяд, след 5 часа се чувстват по-малко гладни от тези, които не го правят.

Сьомгата е богата на омега-3 – най-важните за човека полиненаситени мастни киселини, които могат да се набавят само от храната. Дневната нужда от витамин D се съдържа в 120 грама от тази риба, в същото време продуктът не е много калоричен (само около 140 ккал на 100 грама). Хайверът от сьомга също е полезен: съдържа много йод и „добър“ холестерол, а изобщо няма въглехидрати.

Изследвания доказват, че хората, които включват млечни продукти (включително сирене) в диетата си, са по-малко склонни да имат наднормено тегло и затлъстяване. Освен това се оказва, че мастните киселини, съдържащи се в някои видове сирена, могат да ускорят метаболизма и да насърчат загубата на тегло.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"