Невена Коканова и Георги Парцалев „оживяват“ в Сатирата

Почит към най-емблематичните лица на театъра

Правят скулптурни маски на Никола Анастасов и Пепа Николова

В централното фоайе на Сатиричния театър “Алеко Константинов” в София бяха поставени скулптурни маски на Невена Коканова и Георги Парцалев. Двете нови произведения ще се присъединят към вече съществуващата експозиция от маски на емблематичните актьори на театъра - Стоянка Мутафова, Георги Калоянчеви Татяна Лолова, и Радой Ралин.

Маските на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова.

Изборът къде да бъдат поставени маските не е случаен: те символично стоят върху основната колона на фоайето, която държи Голямата зала на Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

“Всичко започна от една маска на Радой Ралин, която ни подариха - маската на Радой е останала в заведение, един човек я е взел и я донесе. Тя беше счупена, но е маската на Радой. На мен ми се видя важно да я запазя, да се превърне в символ, защото той е човекът, който прокара идеята за Сатиричен театър. Маските няма да бъдат безбройни, ще се спрем само до основателите на театъра и неговите вдъхновители, споделя директорът на Сатирата Калин Сърменов пред БТА. Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова. В момента тя работи по образа на Никола Анастасов, следват Константин Коцев и Пепа Николова.

“Процесът по работата на един такъв портрет е много дълъг. Първо, трябва да се запозная много добре с образа, да го осмисля и да го усетя. Аз гледам много филми и снимки. Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва много добре да премисля кое състояние на актьора е подходящо за маската, след това се минава през глината и през гипса”, разказа Кунка Димитрова.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"