Невиждани протести след свалянето на Чаушеску (ОБЗОР)

Румънското ляво правителство е изправено пред безпрецедентен натиск у дома и от чужбина на фона на най-мащабните протести в страната след свалянето на комунистическия режим на Николае Чаушеску през 1989 г., които приключиха със сблъсъци с полицията, предаде АФП.

Между 200 000 и 300 000 души излязоха по улиците в сряда вечерта в Букурещ и в поне 50 други градове, скандирайки “Оставка!”, след като ден по-рано кабинетът прие указ за декриминализиране на случаи на корупция, нанесли щети за по-малко от 44 000 евро. Реформата влиза в сила на 11 февруари, без да е нужно одобрение от парламента или президента. Тя се отнася и за започнати разследвания, както и за вече заведени дела.

Недоволството избухна, тъй като мнозина румънци виждат в промените опит за оневиняване на десетки политици, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който има условна присъда за изборни злоупотреби.

В столицата около 300 футболни хулигани, както съобщиха властите, хвърляха бутилки и бомбички по полицията, която отговори със сълзотворен газ. Извършени бяха поне 20 ареста след сблъсъците, при които пострадаха петима души, включително двама полицаи. Президентът Клаус Йоханис, който е категорично против указа с реформи, разкритикува вътрешното министерство, че допуснало насилие на мирния митинг, тъй като органите на реда имали информация за готвени провокации. Той сезира конституционния съд за “незаконните” промени в Наказателиня кодекс.

Премиерът Сорин Гриндяну, който е на власт едва от месец, настоя, че правителството е жертва на “невиждани манипулации”. Но единството на управляващите се пропука, след като министърът на бизнеса и търговията Флорин Жиану подаде оставка “по съвест” и призова кабинета да поправи грешката си.

Ситуацията в Румъния влезе като спешна точка и в дневния ред на Европарламента. На дебатите в Брюксел зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс предупреди Букурещ, че еврофондовете за страната може да бъдат прекратени заради приетите промени.

Шест западни държави, сред които Германия и САЩ, предупредиха в съвместно изявление, че действията на румънските власти подкопават репутацията им в ЕС и НАТО.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"