Недосегаемите

Историята помни много империи. Всяка от тях е изгрявала, за да залезе во веки. Така е създаден светът, ще кажат историците. Нищо на този свят не е вечно.

Нищо ли? Вечен е „Реал” (Мадрид). Недосегаем от своя собствен Олимп. Вечен ще бъде и Кристиано Роналдо. Време е от НАСА съвсем сериозно да го помолят любезно за обстойно изследване. Защото това е НEчовек.

Футболист на поколенията, отбор на поколенията. Кратко и ясно описание на 12-ата титла на европейските шампиони за „Реал”. Няма да е честно, ако още тук не назовем и архитекта Зинедин Зидан. Дошъл като временен вариант, за да довърши един наглед провален сезон преди 15 месеца, гениалният футболист Зизу вече е и гениален треньор с 2 титли в Шампионската лига. Зидан вече е по-успешен наставник от всеки в „Реал” след 1958-а. Дотогава Луис Карниля и Хосе Вилалонга бяха спечелили по 2 пъти КЕШ един след друг. Цели 27 години футболът чакаше това постижение да бъде повторено, след като Фабио Капело успя с „Милан”. Направи го Зидан в една много по-изтощителна схема на Шампионската лига, до чийто финал пътят е меко казано трънлив.

Какво значи тук някакъв Буфон? Легендарният вратар на „Юве” пусна само 3 гола до мача за титлата. За да получи 4 накуп от Роналдо (2), Каземиро и Марко Асенсио. Когато „Реал” игра на финал за този трофей всичко изглежда толкова лесно. До 1998-а враговете на „Балета” се подиграваха, че нямало цветни кадри с трофея на КЕШ. Оттогава „Реал” спечели 5 пъти Шампионската лига. И може да се похвали: „Имаме я и на 3D!” Нито веднъж „Реал” не падна в големия мач, явно защото е недосегаем.

Роналдо превърна Шампионската лига в свой личен турнир, в който да натрие носа на Лео Меси. Поредният рекорд на Кристиано е, че стана първият футболист с голове в 3 различни финала. Първо вкара за „Манчестър Юнайтед” срещу „Челси” през 2008-а. После за „Реал” срещу „Атлетико” през 2014-а. И сега срещу „Юве” в Кардиф. В статистиката не се брои, но във втория мадридски дуел през 2016-а на Роналдо изпълни успешно последната и решителна дузпа. Само през този сезон той има 10 попадения в елиминациите.

Португалецът е за пети път поред голмайстор №1 на Шампионската лига. И сякаш искаше и сега да покаже на Меси, че ще му диша пръхта – 12:11 при головете. Освен попаденията СR7 има и 6 асистенции срещу 3 на аржентинеца. Във вечната класация Кристиано води със 105:94 на Лео. Второто му попадение бе под №600 в цялата кариера. А „Реал” пък стана първият тим с 500 попадения в турнира на шампионите. Най-често „кралете” са вкарвали срещу „Байерн” – 30 пъти, следват „Аякс” и „Галатасарай” – по 20.

Анализаторите сравняват Роналдо с Меси. Но явно трябва да се потърси още по-дълбока прилика – с легендите на „Реал” Алфредо ди Стефано и Ференц Пушкаш. А колкото велик бе Зинедин Зидан като футболист, още по-велик може да стане като треньор.

На „Сантяго Бернабеу” всичко е възможно. Там са недосегаемите. Империята, която не залязва.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"