НЕК платила 265 863 млн. евро по договора с "Уорли Парсънс"

Държавната компания вече дължи 32 млн. евро неустойки на консултанта по проекта за АЕЦ "Белене"

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания и избраната за консултант на проекта АЕЦ "Белене" - фирмата "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му, в случай, че бъде стопиран основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт". Това обяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, по БНР.

"Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена", уточни той. Арбитражният съд отсъди да бъдат платени на "Уорли Парсънс" близо 32 милиона евро. До прекратяването на договора НЕК е платила на "Уорли парсънс" 265 863 млн. евро.

"В арбитражното дело с "Атомстройекспорт" ние не можахме да използваме услугите на "Уорли Парсънс", тъй като по същото време течеше делото с тях, каза шефът на НЕК.

Държавната компания трябва да заплати фактурирани суми за извършени дейности по договора за 7,1 млн. евро. Още 1,3 млн. за предоставени, но нефактурирани услуги, както и 21 262 млн. за обезщетение на "Уорли Парсънс, обясни Илиев. По думите му искът на консултанта е бил с 23 млн. евро по-висок.

"Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора. Това е най-неприятното. Защо въобще се сключват такива договори", заяви Петър Илиев.

По думите му, НЕК се надява на помощ от Български енергиен холдинг (БЕХ) при изплащането на присъдената сума.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"