Нели Дончева, WWF: Противопоставянето горски - еколози е изкуствено създадено

Експерти от различни структури на сектор „Гори“ проведоха двудневно обучение по горска сертификация на територията на Североизточното държавно предприятие. Лесовъди от 18 стопанства на предприятието имаха възможност в зала и на терен да си припомнят изискванията и препоръките за устойчиво стопанисване на горите, представени от Нели Дончева, Добромира Димова, Станислав Лазаров и Александър Бърдаров.

Кое ги обединява, разказва Нели Дончева от WWF. "С Добромира, Станислав и Александър се познаваме от ЛТУ-София. През годините сме работили заедно по различни задачи и проекти. От 2006 до 2012 г. например с Доби деляхме една стая в ДПП „Витоша“. Тя беше зам. директор на парк Витоша, а моята основна задача бе да търся допълнително финансиране, чрез разработване на различни проекти. От нея научих много, защото тя е добър професионалист и организатор, но най-важното за мен бе, че има усет за човещина, което е важно за всички хора на ръководни позиции. Със Станислав и Александър ни събра работата по различни проекти, например проектът за разработване на първата национална горска политика и стратегия за България, проект „Родопи“ и други. Всичко това ни помогна да се стиковаме в съвместната ни работа", обясни Дночева.

След като започнала работа във WWF сътрудничеството им продължило по теми от сферата на горите с висока консервационна стойност, горската сертификация, възстановяване на крайречни горски местообитания и др. Тримата са технически експерти, подпомагащи работната група, която разработи Националния стандарт за горска сертификация на България. И тримата са действащи одитори по горска сертификация и благодарение на богатия им практически опит, провежданите от WWF специализирани обучения по горска сертификация с тяхно участие са интересни и полезни за колегите, работещи в сертифицирани стопанства или такива в процес на сертификация. 

"През 2017г. влезе в сила първия стандарт за горска сертификация в страната и решихме, че е време да отдадем и част от знанията ни на хората, които работят в тази насока. Първите обучения, които проведохме бяха в ЮЦДП и ЮЗДП. Сега се очаква да бъде приет и ревизирания стандарт, което отново ще ни срещне с хората от тези предприятия, защото има някои промени и нови изисквания.

Радвам се, че през тази година и СИДП се обърна към нас за обучение на лесовъди от териториалните поделения. За мен лично това означава, че цените WWF и обучинията по горска сертификация, които провеждаме.Поканата показва, че ръководството на Североизточното предприятие приема сериозно горската сертификация и се старае да поддържа сертификата си за устойчиво управление на горите, което е изключително важно", подчерта Дончева. По думите й, обученията дават възможност да разбере пред какви предизвикателства са изправени колегите в практиката си и става ясно, че са на едно мнение по много въпроси. "Смея да твърдя, че противопоставянето горски - еколози е изкуствено създадено от хора извън системата и е време да излезем от този модел, защото всички ние сме от едната страна на барикадата. Мисля, че е време да се обединим, защото и за лесовъдите, и за еколозите са важни горите в страната ни и ако работим заедно ще постигнем много повече. Това е правилното решение и след всяка среща с колегите по места виждам, че сме все по-близо до този момент – да заработим заедно", каза в заключение Дончева . 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"