Необслужваните кредити в банките намаляват

БНБ изнесе данни за състоянието на банковата система у нас

Кредитната активност се запазва висока, особено при домакинствата

Ликвидното покритие се увеличава

Намаление на необслужваните кредити през второто тримесечие на 2024 година е регистрирано в редовния анализ на БНБ за състоянието на банките у нас. При необслужваните активи се наблюдава намаление, в резултат на което общият дял на необслужваните кредити по брутна стойност в кредитния портфейл към 30 юни възлиза на 4,0 на сто при 4,3 процента в края на март. Брутният кредитен портфейл на банковата система е нараснал с по-висок темп (4,0%) спрямо този за предходното тримесечие (2,8%).

В анализа на Централната банка се посочва, че обемът на необслужваните кредити следва наблюдаваната през предходните години тенденция на намаление, съчетана с високи нива на покритие с обезценки. За намаляването на необслужваните кредити допринасят и “дейностите по събиране на вземания, отписвания и продажби на кредити през отчетното тримесечие”.

Отношението на ликвидно покритие на банковата система у нас остава значително над изискваното минимално равнище от 100% и в края на юни 2024 г. възлиза на 246,7%.  Графика: БНБ

Брутните необслужвани кредити и аванси на тримесечна база намаляват със 121 млн. лв. (2,8%) и в края на юни 2024 г. са 4,2 млрд. лв. За същия период общият размер на брутните кредити и аванси в широкия обхват отбелязва спад с 1 млрд. лв. или с 0,7 на сто до малко над 140 млрд. лв. Нетните необслужвани кредити намаляват със 114 млн. лв. или с 5 на сто до 2,1 млрд. лв. и остават изцяло покрити от размера на капитала, превишаващ капиталовите изисквания и приложимите буфери.

И през второто тримесечие кредитната активност се запазва висока, особено в сегмента на кредитите за домакинства. От Централата банка посочват в анализа си, че сред факторите за кредитна активност са нарастването на депозитната база, високата ликвидност в банковата система, както и нарастващите доходи и запазващите се нива на лихвените проценти.
Отношението на ликвидно покритие на банковата система остана значително над изискваното минимално равнище от 100 процента и в края на юни 2024 г. възлиза на 246,7 процента при 243,3 процента в края на месец март тази година.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"