Непознати творби на Любен Зидаров показват в галерия „Нюанс“

“Ателие” разкрива част от творческия процес, която остава скрита за публиката

Куратор е синът на автора - изкуствоведът Филип Зидаров

Във вторник в столичната галерия “Нюанс” се открива нова изложба, с която продължават юбилейните чествания за 100-годишнината от рождението на неповторимия художник и илюстратор Любен Зидаров (1923 - 2023 г.). По този повод от галерията ни канят в “Ателие”-то на художника с една специална изложба, посветена на негови подготвителни рисунки и проекти за илюстрации, курирана от изкуствоведа и негов син Филип Зидаров.

“За наше щастие имаме удоволствието за трети път да ви срещнем с творчеството на един от най-обичаните български илюстратори, като за предните две изложби имахме честта да ги организираме рамо до рамо със самия Любен Зидаров”, казват от екипа на “Нюанс”.

“Ателие” е наречена сравнително неголямата изложба, паралелна на мащабната ретроспектива “Сто години Любен Зидаров”, започнала на 8 февруари в салона на Съюза на българските художници на ул. Шипка 6, разказва Филип Зидаров.

Замислена е като допълнителна възможност за изкушените от стила и името на художника, останал творчески активен до последния ден на “своето” столетие с все по-неочаквани инвенции, да се срещнат с елементи на неговата илюстраторска и живописна “лаборатория”, смята още синът на автора.

Експозицията е съставена от различни опити и варианти на известни илюстративни цикли, като Андерсеновите приказки, “Островът на съкровищата” и от други прочути произведения на детската литература, непознати и непубликувани, защото представляват онази част от творческия процес, водещ до публикуваните творби, който обикновено остава скрит за публиката.

Изложбата също ще покаже ранни рисунки от 1950-те, оригинали от създадения през 1960-те комикс “Островът на съкровищата”, както и някои от последните акварели на Любен Зидаров. Освен радост за любителите на неговото творчество, тя е и рядък шанс за неговите сегашни и бъдещи колекционери.

Любен Зидаров е един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца “Славейче” (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които “Андерсенови приказки”, “Приказки на Шехеразада”, “Граф Монте Кристо”, “Принцът и просякът”, “Чичо Томовата колиба”, “Том Сойер”, приказките на Е. Т. А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников. Експозицията може да разгледате от 13-ти февруари до 3-ти март.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"