Несигурност около правителството в Украйна: Трима министри подадоха оставки

Министърът, отговарящ за производството на оръжия в Украйна, днес подаде оставка заедно с двама други министри, предаде Ройтерс, цитирайки председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук.

На фона на продължаващи от седмици обсъждания на евентуални предстоящи промени в правителството Стефанчук каза, че депутатите ще обсъдят оставките на министъра на стратегическите индустрии Олександър Камишин, министъра на правосъдието Денис Малюска и министъра на околната среда Руслан Стрилец.

"Ще продължа да работя в отбранителния сектор, но на друг пост", написа Камишин в приложението "Телеграм", като потвърди, че напуска ведомството.

Четиридесет годишният Камишин бе назначен през март 2023 г. и ръководеше усилията на Украйна за увеличаване на производството на отбранителни продукти - от нападателни дронове до ракети с голям обсег. В годината след началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. той си изгради образ на ефективен военновременен ръководител на националните железници - жизненоважна логистична артерия както за цивилните, така и за въоръжените сили.

Депутати и политически анализатори очакват големи промени в правителството още от началото на лятото, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Напускането на тримата министри засилва несигурността около правителството, тъй като най-малко петима други министерски поста са свободни след уволнения по-рано тази година.

Президентът Володимир Зеленски и политическият му екип биха могли да попълнят свободните постове сега в опит да въведат ред преди той да отпътува към САЩ този месец, за да участва в Генералната асамблея на ООН.

Миналата седмица украинският лидер каза, че се надява, че ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и двамата възможни негови наследници, за да им представи "план за победата", който би принудил Русия да сложи край на войната си в Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"