Нетаняху: Израел ще продължи преговорите за прекратяване на огъня за Ливан

Израел ще продължи да обсъжда предложенията за прекратяване на огъня за Ливан през следващите дни. Това каза премиерът Бенямин Нетаняху в петък, докато Вашингтон предупреди, че по-нататъшната ескалация само ще затрудни завръщането на цивилни и от двете страни дома, съобщава Reuters.

Външният министър на Израел отхвърли в четвъртък глобалните призиви за прекратяване на огъня с подкрепяната от Иран групировка Хизбула и продължи с въздушни удари, които убиха стотици в Ливан и засилиха страховете от регионална война.

Израелски удар в петък уби девет членове на семейство, включително четири деца, в ливанския граничен град Шебаа, каза кметът Мохамад Сааб пред Ройтерс. Израелските атаки са убили повече от 600 души в Ливан от понеделник, съобщи здравното министерство.

„Хизбула” каза, че е изстреляла ракети срещу Израел в петък в Кирят Ата близо до град Хайфа на около 30 км (20 мили) от границата и град Тиберия, като обяви атаките за отговор на израелските удари срещу села, градове и цивилни.

Въпреки че израелската противовъздушна отбрана е свалила много от ракетите на "Хизбула", ограничавайки нанесените от тях щети, атаките на групировката са прекратили нормалния живот в голяма част от Северен Израел, тъй като все повече райони попадат в нейния прицел.

Израелските военни съобщиха, че са прехванали четири безпилотни самолета, преминали от ливанска територия в морското пространство край бреговете на Рош Ханикра на границата с Ливан.

Конфликтът между израелските сили и тежко въоръжената „Хизбула” е най-тежкият им от повече от 18 години и е част от регионалното разпространение на войната в Газа.

САЩ и Франция предложиха незабавно 21-дневно примирие в сряда и казаха, че преговорите продължават, включително в кулоарите на срещата на ООН в Ню Йорк.

Нетаняху каза в петък, че израелските екипи са имали срещи за обсъждане на предложенията на САЩ за прекратяване на огъня в четвъртък и ще продължат дискусиите през следващите дни, добавяйки, че оценява усилията на САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"