Нетаняху поиска среща с Тръмп

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е поискал среща с бившия президент Доналд Тръмп по време на престоя му в САЩ тази седмица, за да осигури подкрепата му за политиката на Израел спрямо ивицата Газа и Западния бряг, казаха двама източници пред Politico.

Екипите на Нетаняху и Тръмп обсъдиха през последните дни възможността двамата лидери да се срещнат очи в очи във Флорида.
Тръмп все още не е дал съгласие за среща, но също така не е изключил напълно идеята, казаха източниците.

Тръмп е привърженик на държавата Израел и през 2017 г. официално призна Ерусалим за столица, а на следващата година премести американското посолство там.

Politiko посочва, че през последните няколко години е имало напрежение между двамата лидери, особено след като Нетаняху поздрави Байдън след изборите през 2020 г.

Бившият президент осъди Нетаняху за провала на израелските разузнавателни служби на 7 октомври. Той също така заплаши премиера, че ще възникнат проблеми между Израел и новата администрация на Тръмп, ако Нетаняху скоро не постигне споразумение за връщането на заложниците от Газа.

„По-добре да се върнат, преди да встъпя в длъжност, или ще платите много висока цена“, каза Тръмп на Нетаняху в реч на Републиканската национална конвенция в Милуоки миналата седмица.

Ако Нетаняху си осигури среща с Тръмп тази седмица, той може да спечели подкрепата на бившия президент за политиката си в Газа и Западния бряг, както и кампанията на Израел по северната граница срещу Хизбула. Това също така ще даде възможност на Тръмп да установи по-официална комуникация с Нетаняху в момент, когато новата кампания на вицепрезидента Камала Харис все още не е изложила външнополитическата си програма, ако Харис спечели през ноември, според Politico.

САЩ и Израел очакват да подновят преговорите тази седмица за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници.

Делегации от двете страни, както и екипи от Египет и Катар, трябваше да се срещнат в Близкия изток миналата седмица, преди Израел да информира Вашингтон, че е решил да не изпраща своя екип. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"