Неудобни думи: Поглед отстрани

Шашмалогиите и провокациите на ПП-ДБ са прозирни вече дори за чужденците, камо ли за нас, които ги търпим от няколко години

В Страсбург започна работа новоизбраният състав на Европарламента. Със сигурност има акредитирани български журналисти. Те ще интервюират нашите евродепутати. Но бих ги посъветвал да поразговарят и с евродепутати от други страни. И да ги попитат как те гледат на продължаващата вече трета година политическа криза у нас. Никога не е излишно да се чуе и "странично" мнение. Защото нашите мнения си ги знаем.

Убеден съм, например, че ако попитат Манфред Вебер, Михаел Галер, Андрюс Кубилюс, Зигфрид Мурешан, Желяна Зовко, Петрас Аустревичус, Ираче Гарсия Перес, Естебан Гонзалес Понс, Бернар Гуета, Анджей Халицки, Раса Юкневичене, Петер Лизе, Натали Лоазо, Антонио Лопез и да не изреждам още авторитетни членове на Европейския парламент и все политици с дългогодишен опит, всички те ще отговорят, че е много лошо за България, че няма политическа стабилност, че няма редовно избрано от парламента правителство. Те просто ще кажат истината.

Защото на нас, българите, може да ни се помогне само с истината. Няма как да ни се помогне със затваряне на очи и с лъжи. И ако някой наш журналист се престраши да зададе и по-конкретен въпрос, като представи например последната хрумка на ПП-ДБ за "тестване" на депутатите и партиите чрез празнодумна декларация - провокация, то съм сигурен, че споменатите авторитетни евродепутати ще бъдат категорични: така не се прави в условията на политическа криза, това не е демокрация, а опит да се заобиколи демокрацията. И ще бъдат прави, защото шашмалогиите и провокациите на ПП-ДБ са прозирни вече дори за чужденците, камо ли за нас, които ги търпим от няколко години.

Шмекери големи са извъдиха тия пепедебейци, брей! От техните постоянни номера страдат хората в България.

Разбира се, не се наемам да твърдя, както някои, че тия измамници, както все по-често ги наричат, хвърлят в публичното пространство своите антикорупционни номера, защото самите те са корумпирани. Но е близко до ума: крадецът вика дръжте крадеца.

Няма как с декларация да се подмени Конституцията, която е категорична, че след избори се предлага и гласува правителство, а не се правят тарикатски номера с декларации и отлагания за месеци на най-важното конституционно задължение на всеки парламент. Ако ПП-ДБ се възприемат като втора политическа сила в 50-то Народно събрание те трябва да настояват по-бързо да получат мандат от президента за съставяне на правителство, а не да пишат ментарджийски декларации.

Впрочем, всеки нормален политик, български или не, ще ви каже, че България отново изтърва своя шанс, когато народните представители не гласуваха за предложеното от ГЕРБ-СДС правителство с премиер Росен Желязков. Голяма политическа грешка бе това в контекста на започването на работата на новия Европейски парламент.

Докога ПП-ДБ ще продължават да изпълняват кремълската стратегия за дестабилизация на България, не мога да прогнозирам. Но е факт, че вече близо четири години я изпълняват. Между думите и делата при тях има огромно разминаване. Но то е съзнателно и не е породено от глупост. Те работят срещу интересите на страната ни. Дали от това печелят в личен план, рано или късно ще стане ясно. Засега е очевидно, че имат стратегия за прецакването на държавата ни. Упорити и последователни са в нейната реализация.

Народът търпи и мълчи. Гледа сеир. Чака оправия. Има много да чака, докато ПП-ДБ са в парламента.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Александър Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"