НЗОК облекчава режима за изписване на биологични лекарства

С Решение на Надзорния съвет на НЗОК бе променен режимът за изписване на биологични лекарствени продукти за пациенти над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС. Отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на 6 месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия, съобщиха от касата.

Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит.

С промяната на режима на протоколите от IA на IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания отпадна и необходимостта от множество документи, а именно:

Пълен набор заявителни документи здравноосигурените предоставят в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в следните случаи:

при започване на лечение;

при първо продължение;

при промяна в дозовия режим;

при смяна на терапията.

При продължаване на същата терапия - трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола - оригинал на нов “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр. МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"